Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska
Potpisani ugovori o stipendiranju studenata medicine

Motiv više za povratak u županiju i način za povećanje broja liječnika i zdravstvenih djelatnika

1/2
Foto: bpz.hr
Županijska stipendija iznosi 1500 kuna i dodjeljuje se tijekom deset mjeseci akademske godine

Komisija za stipendiranje studenata integriranog preddiplomskog i diplomskog studija zdravstvenog usmjerenja – smjer doktor medicine, na prijedlog brodsko-posavskog župana Danijela Marušića, objavila je Javni natječaj za studente tog smjera za 2019. Po isteku natječaja, s korisnicima koji zadovolje uvjete i kriterije potpisani su ugovori o stipendiranju.

Predstavljen novi katalog županijske Turističke zajednice Priroda, spomenici, lovni i cikloturizam te hrana, vino i restorani na jednom mjestu

Nekoliko uvjeta

Brodsko-posavska županija dodijelila je ukupno 35 stipendija za buduće doktore medicine sa svog područja. Osim prebivališta na području županije, prijavitelji moraju biti hrvatski državljani te studenti spomenutih studija koji prvi put upisuju akademsku godinu i nisu stariji od 22 godine.

Jedan od uvjeta za prijavu je i to da nemaju odobren kredit, stipendiju ili drugi oblik novčanog primanja koje ima obilježje stipendije. U slučaju da su ipak korisnici stipendije drugog davatelja, prijavi moraju priložiti izjavu da će, u slučaju stjecanja prava na županijsku stipendiju, raskinuti ugovor s prethodnim davateljem.

Okrugli stol o prevenciji obiteljskog nasilja Problem doista postoji, ne smijemo ostati gluhi i slijepi

– Želimo pomoći studentima i roditeljima, ali i motivirati studente da se vrate u našu županiju, ovdje žive i razvijaju svoje karijere. Doista nam treba liječnika. Ove ćemo godine, kao i prijašnjih, znatno ulagati u naše dvije bolnice te druge zdravstvene institucije – rekao je župan Marušić.

Korištenje stipendije odobrava se korisnicima za vrijeme trajanja studija, odnosno, do završetka zadnje studijske godine. Stipendiju će Županija isplaćivati tijekom deset mjeseci koji čine redovnu akademsku godinu, odnosno, od listopada tekuće godine do srpnja sljedeće. Iznos od 1500 kuna veći je i od mjesečnog iznosa državne stipendije pa će, može se pretpostaviti, biti onih “medicinara” koji će se radije odlučiti za županijsku stipendiju. Podsjetimo, državna je stipendija 1200 kuna mjesečno, a isplaćuje se i kraće – u devet mjesečnih rata, za razdoblje od listopada 2019. do lipnja 2020. U svakom slučaju, riječ o izvrsnoj prilici za sve studente integriranog preddiplomskog i diplomskog studija zdravstvenog usmjerenja – smjer doktor medicine, s područja Brodsko-posavske županije.

U Slavonskom Brodu održano 10. međunarodno savjetovanje o zavarivanju Zavarivači su u svijetu vrlo traženi, samo u Njemačkoj nedostaje ih čak 40 tisuća

Nema vraćanja stipendije

Budući liječnici i stipendisti, sudeći prema dostupnim informacijama natječaja, neće morati “vratiti” stipendiju kasnijim radom na području Brodsko-posavske županije.•