Izbornik
Naslovnica Županije Dubrovačko-neretvanska
Unapređenje usluge u novoj turističkoj sezoni

U prizemlju palače Tonolli uređuje se multimedijski Centar za posjetitelje

1/4
Foto: TZ Makarska
Centar bi trebao biti gotov do 1. svibnja, a možda i za Uskrs, kaže Hloverka Novak Srzić

Makarska će ovu turističku sezonu dočekati s novim, suvremenim Centrom za posjetitelje, smještenom na ekskluzivnoj lokaciji u centru grada – u prizemlju barokne palače Tonolli, podignute u drugoj polovini 18. stoljeća, u prostorijama kojima su se prije koristili Turistička zajednica Grada Makarske i Gradski muzej Makarska.

Interaktivni odnos

Prostor je veličine 130 metara kvadratnih, a nalazi se na najfrekventnijoj lokaciji u gradu, na Obali kralja Tomislava, gdje je najveća koncentracija turista. 
Na inicijativu makarske Turističke zajednice, Grad Makarska prijavio je projekt „Centar za posjetitelje Makarska“, ukupne vrijednosti 1,621.000 kuna, a Ministarstvo turizma RH prepoznalo je njegovu kvalitetu i odobrilo 700 tisuća kuna.

Opatija u ožujku slavi 130 godina zdravstvenog turizma zdravstveni turizam kvarnera promovira se u njemačkoj Opatija u ožujku slavi 130 godina zdravstvenog turizma

Makarska Turistička zajednica u financiranju sudjeluje s 300 tisuća kuna, a Grad Makarska sa 700 tisuća kuna. 
– Centar za posjetitelje bit će velik napredak za Grad Makarsku i iskorak u našoj turističkoj ponudi. U najstarijoj i prelijepoj našoj palači Tonolli bit će kroz multimedije turistima dostupne ne samo sve njima bitne informacije nego će se i upoznati s kulturnom baštinom, tradicionalnom, autohtonom kužinom i makarskim lokalnim proizvodima. Multimedijalni infocentar svim će gostima omogućiti interaktivan odnos u predstavljanju Makarske koji omogućuju drukčije uvide i nude nesvakidašnje perspektive, dodatno budeći interes posjetitelja za ono što moraju tek otkriti u mjestu njihova boravka – istaknula je direktorica TZ-a Makarska Hloverka Novak Srzić. 
Cilj je projekta razvoj inovativnog centra na svjetskoj razini koji će služiti kao poligon za prezentaciju međunarodno prepoznatljive kulturne i prirodne baštine Makarske, Makarskog primorja, planine Biokovo i Dalmatinske zagore.

Gari Cappelli U Benkovcu predstavljeni natječaji za ruralni turizam Malim gospodarstvima i 
OPG-ovima novac za turizam

Centar će imati ulogu mjesta javne, prezentacijske i edukacijske namjene, s funkcijom praćenja turističkih podataka, upravljanja atrakcijama, sadržajima i aktivnostima na lokalnoj razini te će postati ključna informacijsko-polazišna točka za sve turiste Makarske rivijere. Realizacijom ovog projekta turistička ponuda Makarske bit će obogaćena novim sadržajima kao što su multimedijalni centar, disperzivna suvenirnica s lokalnim proizvodima i rukotvorinama, slastičarnica s tortom makaranom i domaćim likerima. 
Centar za posjetitelje imat će i turističko-informativnu svrhu, tj. turiste upozoravati na selektivne sadržaje i mogućnosti destinacije (informacije o kulturnoj i prirodnoj baštini, manifestacijama i događajima, sadržajima kreativnog turizma, gastrosadržajima, specijaliziranim oblicima turističke ponude i sl.) te na taj način utjecati na kvalitetniji boravak turista u pred i posezoni. Vanjski prostor osmislit će se uz minimalne intervencije te korištenje zelenih tehnologija i tradicionalnih materijala, a zamišljen je u svrhu okupljanja većih grupa te radionica na otvorenom, organizaciju ljetnih događanja te uživanju u dalmatinskim slasticama.

TZ na Franjevačkom putu

S obzirom na to da je riječ o zaštićenom kulturnom dobru, Ministarstvo kulture odobrilo im je 100.000 kuna za sanaciju krovišta zgrade. Ministarstvo će i nadzirati radove.
Realizacijom ovog projekta, u sinergiji s ostalim turističkim razvojnim projektima grada Makarske, osigurat će se radikalan odmak od dosadašnje ponude k cjelogodišnjem turizmu, 365 dana u godini, ističu u makarskoj TZ.
Po riječima Hloverke Novak Srzić, Centar bi trebao biti gotov do 1. svibnja, a možda čak i za Uskrs. Inače, Turistička zajednica Grada Makarske iz palače Tonolli preselila se krajem prošle godine u za nju primjereniji prostor na Franjevačkom putu, u nekadašnjoj upravnoj zgradi Gradskog sportskog centra, kat iznad prezentacijskog centra Parka prirode Biokovo. Time je dobila primjereniji prostor za rad, dostupniji iznajmljivačima, a atraktivnu baroknu palaču na rivi prepušta turistima.

Unapređenje Ivica Dernaj radi na cikloturističkom projektu otoka Vira Otok Vir obrađivat će se i na austrijskom sveučilištu Diplomski rad Ivice Dernaja o turističkom razvoju Vira