Izbornik
Naslovnica Županije Zadarska
Otok Vir obrađivat će se i na austrijskom sveučilištu

Diplomski rad Ivice Dernaja o turističkom razvoju Vira

Unapređenje Ivica Dernaj radi na cikloturističkom projektu otoka Vira
Foto: Općina Vir
Unapređenje Ivica Dernaj radi na cikloturističkom projektu otoka Vira

Kada uskoro stane pred komisiju za ocjenu diplomskog rada na Institutu za urbanizam (Städtebau) Technische Universitäta u Grazu, budući 28-godišnji arhitekt Ivica Dernaj branit će svoj rad koji za temu ima otok Vir – izvijestili su s Vira i dodali da stručni radovi u formi diplomskog ili seminarskog rada s temama vezanima uz otok Vir (demografija, urbanizam, prometne studije i slično) nisu baš sveučilišna rijetkost. Jer otok Vir bio je predmet istraživanja Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu, a ima i znanstvenu monografiju koja je rad većeg broja istraživača i znanstvenika – ali je posebnost kada se takav rad priprema na jednom austrijskom sveučilištu.

Cikloturizam u Međimurju EuroVello 13 GAP Županu predali Akcijski plan razvoja cikloturizma

Poboljšanje biciklizma

– Radim na projektu kojem je cilj produljenje sezone i sezonskih aktivnosti na otoku te, u tom kontekstu, iskorištavanje prirodnih resursa. To podrazumijeva manje ulaganje u gradnju, odnosno veće u prirodu u cjelini. Moj je plan poboljšati postojeće biciklističke staze i šetnice te se fokusirati na neizgrađeni zapadni dio otoka. Želim povezati Vir s održivim turizmom i promovirati uvođenje modernih e-bike stanica – istaknuo je Viranin Dernaj opisujući sadržaj diplomskog rada.

Mladi Austrijanac hrvatskih korijena ima obiteljsku kuću na otoku Viru u naselju Prezida, pa je razumljivo odakle izbor otoka Vira kao tema diplomskog, ali je odgovorio i na pitanje – zašto Vir?

– Radim diplomski rad o Viru jer volim dolaziti na otok i zato što imamo obiteljsku kuću. To su osnovni razlozi, ali također mislim kako otok još uvijek ima nedovoljno iskorišteni potencijal, što je dodatni razlog za istraživanje njegova turizma. Istina je da turizam na Viru dobro funkcionira ovakav kakav jest, ali mi je želja ovim projektom ukazati na mogućnosti produljenja sezone i unapređenja cikloturizma. Mislim da bi se time povećali dolasci mlađih ljudi, a ujedno bih koristio te sačuvao prirodne ljepote i modernizirao turističku ponudu. Fokus mi je također i domaćim ljudima skrenuti pozornost na važnost tjelesne aktivnosti tijekom cijele godine – izjavio je Ivica.

Cikloturizam nastavlja se s razvojem cikloturizma u županiji Infoploče na 16 i oznake za smjer na pet biciklističkih staza

Prije nego što će zajedno sa svojom mentoricom konačno uobličiti svoj rad, budući arhitekt, kako ističu s Vira, analizira strukturne turističke i druge podatke o otoku Viru.

Obitelj iznajmljuje apartmane

– Obiteljskim podrijetlom je iz Đakova, ali je rođen u austrijskom Linzu odakle je došao u Graz na studij, a godinu dana boravio je i u Milanu u Politecnico Milano u sklopu EU programa Erasmus+ za obrazovanje, osposobljavanje i mlade – izvještavaju s Vira.

– Taj je segment obrazovanja bio važan zbog stjecanja novih iskustava u arhitekturi. Drugi moj interes je turizam, jer se obiteljski na Viru bavimo apartmanskim turizmom, a to me zapravo uvelo u temu diplomskog rada i zainteresiralo za napredak i razvoj turizma na otoku – zaključio je Dernaj.

Turizam Razvoj turizma Poticanje ulaganja u smještajne kapacitete