Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska
Projekt JENTRAP

U probni rad puštene nove pumpe za potrebe stožera civilne zaštite

pumpe
Foto: Brodsko-posavska županija
Pošto su poplave, nažalost, postale naša svakodnevica, nametnula se i potreba ulaganja u novu opremu i strojeve kako bi se u trenucima potencijalnih katastrofa moglo kvalitetnije i brže reagirati

Djelatnici Hrvatskih voda u probni su rad u Dubočcu pustili dvije nove visokotlačne pumpe za vodu, kupljene za potrebe Stožera civilne zaštite Brodsko-posavske županije. Pošto su poplave, nažalost, postale naša svakodnevica, nametnula se i potreba ulaganja u novu opremu i strojeve kako bi se u trenucima potencijalnih katastrofa moglo kvalitetnije i brže reagirati.

Rezultat takvih nastojanja je i nabavka ove dvije vodene pumpe, kupljenih sredstvima iz projekta JENTRAP (Zajednički doprinos unapređenju transnacionalne pripremljenosti za izvanredne situacije u slivu Save).

Projekt zajednički provode Brodsko-posavska županija i Grad Šabac s ciljem povećanja spremnosti za obranu od poplava i smanjenje šteta od poplave u slivu rijeke Save. Projekt je vrijedan 444 tisuće eura financira se sredstvima Europske unije iz IPA fondova i programa prekogranične suradnje Hrvatska-Srbija. Pumpe marke “Euromachine” kapaciteta su 310 litara po sekundi s visinom dobave od 14 metara i ukupno su vrijedne oko 715.000 kuna.

Voda iz Save navodnjavat će plodna slavonska polja Projekt gradnje sustava navodnjavanja vrijedan 45,3 milijuna kuna San orubičkih povrtlara napokon se ostvaruje nakon 11 godina čekanja