Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska
Projekt gradnje sustava navodnjavanja vrijedan 45,3 milijuna kuna

San orubičkih povrtlara napokon se ostvaruje nakon 11 godina čekanja

Voda iz Save navodnjavat će plodna slavonska polja
1/8
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
U planu je i navodnjavanje središnjeg dijela županije, odnosno Sibinja, Bebrine i okolnih općina te istočnog oko Velike Kopanice i Vrpolja, kaže župan Marušić

Danas u Orubici počinje dugo očekivana izgradnja prvog javnog sustava navodnjavanja u Brodsko-posavskoj županiji. Riječ je o 45,3 milijuna kuna vrijednom projektu Županije i Hrvatskih voda, koji se s 85 posto sredstava financira iz Europskog poljoprivrednog fonda, a 15 posto osigurava RH putem Ministarstva financija. Nakon što su potkraj srpnja potpisani ugovori o građenju s odabranim izvođačima - zajednicom gospodarskih subjekata Vodotehnikom d.d. iz Zagreba i Branom d.o.o. iz Virovitice, kao i ugovori za projektantski nadzor i za koordinatora zaštite na radu, u ovom selu davorske općine upriličena je svečanost uvođenja izvođača radova u posao.

Zamjenik brodsko-posavskog župana Damir Mirković Opća bolnica dr. Josipa Benčevića Kraći put do zdravlja vrijedan 39,8 milijuna kuna

Skladišni kompleks

Županijski pročelnik za poljoprivredu, ujedno i tajnik Udruge korisnika vode Sustava navodnjavanja Orubica Željko Burazović, zahvalio se svima koji su doprinijeli da se san orubičkih povrtlara nakon jedanaest godina čekanja napokon ostvaruje.

– Mi u ovom projektu vidimo priliku da kontrolirane uvjete u poljoprivredi ovaj puta iskoristimo tako da razmišljamo isključivo o povećanju svoje proizvodnje. Uz navodnjavanje i skladišni kompleks koji je došao gotovo do završetka glavnog projekta, to je nama malim proizvođačima i našoj udruzi sasvim dovoljno – rekao je Burazović.

Zamjenik brodsko-posavskog župana Damir Mirković Županijski Centar za tehnološki razvoj početkom kolovoza postao Javna ustanova Želimo li pomak s gospodarskog dna, svoj doprinos moraju dati svi građani

Izvođače je u posao uveo Marinko Galiot, predstavnik Hrvatskih voda, koji je tom prilikom istaknuo kako je sustav navodnjavanja Orubica jedan od devet projekata koji se ovog trenutka realiziraju u Hrvatskoj iz Programa ruralnog razvoja.

– Sustav pokriva 327 hektara poljoprivredne površine. Voda se zahvaća preko niskotlačne crpne stanice iz rijeke Save, zatim se prebacuje preko nasipa do taložnice te će kroz visokotlačnu crpnu stanicu biti razvedena po poljima – objasnio je Galiot.

Završetak radova očekuje se u srpnju 2021. godine, nakon čega bi poljoprivrednici ovoga kraja trebali dobiti kvalitetniju i jeftiniju vodu za navodnjavanje.

Pripreme u tijeku

Župan Danijel Marušić naglasio je kako bi se radovi, ako vremenske prilike i vodostaj Save to dopuste, mogli završiti i prije predviđenog roka. On je izrazio uvjerenje kako će ovaj projekt doprinijeti razvoju općine Davor te dodao kako je riječ o primjeru dobrog iskorištavanja europskih sredstava.

Prema njegovim riječima, sustav navodnjavanja Orubica jedan je od tri takva sustava u Brodsko-posavskoj županiji.

– U našim je planovima i navodnjavanje središnjeg dijela županije, odnosno Sibinja, Bebrine i okolnih općina, ali i istočnog oko Velike Kopanice i Vrpolja. Na oba ta projekta već su u tijeku pripremne radnje i mislim da će u dogledno vrijeme i oni zaživjeti – rekao je Marušić.

Đuro Anđelković, načelnik općine Davor, izrazio je nadu kako će ovaj projekt dati novi vjetar u leđa mladim ljudima te ih potaknuti da ostanu u svom rodnom kraju.

– Orubičani su bez premca u povrtlarstvu. Zato ovaj sustav navodnjavanja dolazi na pravo mjesto – naglasio je načelnik Anđelković.

Ovim je projektom predviđeno dodatno obrazovanje budućih i sadašnjih stručnjaka Županija i Grad Zagreb započeli provedbu projekta DOBRO Rana intervencija kod djece s teškoćama zlata je vrijedna Srednja škola M. A. Reljkovića Centar kompetentnosti Škola koja je povukla više EU novca nego mnogi gradovi