Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska
Županijski Centar za tehnološki razvoj početkom kolovoza postao Javna ustanova

Želimo li pomak s gospodarskog dna, svoj doprinos moraju dati svi građani

Zamjenik brodsko-posavskog župana Damir Mirković
Foto: Brodsko-posavska županija
Odgovornost ne leži samo na načelnicima, županima i direktorima, nego na cijeloj zajednici – rekla je direktorica Centra Mirela Brechelmaher

Početkom kolovoza završen je proces u okviru kojega je nekadašnji Centar za tehnološki razvoj Brodsko–posavske županije postao Javna ustanova. Tome su prethodile izmjene Zakona o regionalnom razvoju Republike Hrvatske kao i odluka Županijske skupštine iz svibnja ove godine. Tada je započeo proces prijenosa gospodarske cjeline, djelatnika, materijalnih i tehničkih sredstava te preuzetih obveza po raznim ugovorima i europskim projektima.

Ulaganja u zdravstvo u Brodsko-posavskoj županiji Zamjenik brodsko-posavskog župana Damir Mirković o velikim investicijama u zdravstvu Bolnica uskoro dobiva suvremenu operacijsku dvoranu

Iz Centra za tehnološki razvoj pozvali su sve građane na suradnju, posebno naglašavajući značaj sinergijskog djelovanja i potrebu preuzimanja aktivne uloge u razvoju društva.

Podizanje stope zapošljivosti

– Želimo li pomak s gospodarskog dna na kojemu se nalazimo, svoj doprinos promjenama moraju dati svi građani čija je dužnost informirati se i aktivno sudjelovati u regionalnim razvojnim strategijama. Odgovornost ne leži samo na načelnicima, županima i direktorima, nego na svima nama i cijeloj zajednici – rekla je direktorica Centra Mirela Brechelmaher.

Govoreći o ulozi novoosnovane Javne ustanove, zamjenik župana Brodsko-posavske županije Damir Mirković rekao je kako je Centar i nadalje, najjednostavnije rečeno, tehnička pomoć i savjetnik svih dionika kako bi se pripremili i kvalitetno proveli razvojne projekte.

– Poanta nije samo pripremiti projekte, nego pripremiti projekte koji će se uklopiti u Nacionalnu razvojnu strategiju te izravno utjecati na poboljšanje i razvoj gospodarsko-socijalne slike Brodsko-posavske županije. Nizak indeks razvijenosti slavonskih županija bio je poticaj Vladi RH za rad na razvijanju programa koji će to promijeniti. Taj će razvoj odsad ići putem koji će zahtijevati velike strateške integrirane projekte na razini Slavonije, Baranje i Srijema, a koji moraju imati utjecaj na razvoj gospodarstva i podizanje stope zapošljivosti – rekao je Mirković.

Stručnjaci su utvrdili da pravilno oranje povećava prinose u poljoprivredi Slavonska budućnost Još ima mladih koji žele ostati u Hrvatskoj i živjeti od rada na zemlji

Iz Centra navode kako se ubrzano radi na transferu iskustva i pružanju tehničke pomoći i savjetovanja svim dionicima županije, posebno općinama i gradovima, kako bi se pripremali projekti koji ispunjavaju ciljeve i utječu na razvoj gospodarstva i koji će se uklopiti u Nacionalnu razvojnu strategiju.

Mirković kaže kako je u ovom trenutku otvoreno nekoliko natječaja za poduzetnike i sufinanciranje projekata EU te pozvao zainteresirane na dolazak u CTR kako bi se vidjelo je li sva dokumentacija ispravno i dobro pripremljena.

– Potičem sve one koji planiraju da što prije pripreme i pošalju dokumentaciju, jer što prije pošaljete, veća je šansa da se sredstva i dobiju. Niz je prijavitelja koji su se osamostalili u pripremi i provedbi projekata, ali svima nam je u interesu znati što je prijavljeno kako bismo mogli lobirati za projekte koji su nam bitni. Namjera je Vlade izmjenama i dopunama Zakona o regionalnom razvoju dio funkcija upravljanja sredstvima EU s nacionalne razine spustiti na regionalne koordinatore koji će u sljedećoj financijskoj perspektivi biti važan čimbenik u procesu upravljanja sredstvima iz Europske unije. Aktivno sudjelovanje svih građana preduvjet je uspješne apsorpcije raspoloživih i dostupnih sredstava, a s ciljem gospodarsko-socijalnog razvoja – rekao je Mirković.

Savjetodavna i stručna pomoć

Kada je riječ o Centru za tehnološki razvoj, treba znati da je on osnovan još 1992. godine i od tada je poduzetnicima, poljoprivrednicima i predstavnicima civilnog sektora Brodsko-posavske županije postao dobro poznata adresa. Tada je te 1992. godine prelaskom na tržišnu ekonomiju u skupini gospodarskih stručnjaka prepoznata potreba razvoja malog i srednjeg poduzetništva, obrta i zadrugarstva, jer su smatrali da će oni najviše pridonijeti restrukturiranju tadašnjeg gospodarstva i smanjenju nezaposlenosti.

Želeći utemeljiti instituciju koja će biti informativno - savjetodavna i stručna pomoć postojećim i poduzetnicima početnicima, predstavnici Brodsko- posavske županije, znanstvenih institucija i lokalnih gospodarstvenika osnovali su trgovačko društvo Centar za tehnološki razvoj.

Zadaća CTR-a bila je razvoj znanstveno-istraživačkog rada, transfer tehnologija, podrška inovativnom stvaralaštvu,te predstavljanje Županije u Hrvatskoj i inozemstvu uz privlačenje investicija i ulagača.

Brodsko-posavska županija Lokalni čelnici zadovoljni novim zakonom o državnoj imovini Ovakav model osigurat će ostanak mladih jer im nudi nova radna mjesta Luka Brod Projekt težak 100 milijuna kuna ‘Gradnja Luke Brod može doprinijeti ostanku mladih ljudi u Hrvatskoj’