Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska
DOPRINOS SMANJENJU ONEČIŠĆENJA

U projekte energetske obnove ove će godine biti uloženo 112 milijuna kn

Foto: Ivica Galović/PIXSELL
Prošle godine energetski je obnovljena i stara zgrada Poliklinike bolnice u Slavonskom Brodu

U Brodsko-posavskoj županiji lani je u projekte energetske učinkovitosti uloženo 24,8 milijuna kuna, od čega je 10,1 milijun iz županijskog proračuna.

Industrijsko-obrtnička škola pomaže stradalima u potresu Učenici izradili kontejner za obitelj

Zahvaljujući tim ulaganjima, od kojih su neka započela i u 2019., ostvarena je ušteda energije od gotovo pet MWh, a emisije ugljičnog dioksida smanjene su na godišnjoj razini za više od tisuću tona. Među realiziranim projektima su energetski obnovljene zgrade osnovnih škola Matije Antuna Relkovića u Davoru i Viktora Cara Emina u Donjim Andrijevcima, zgrade kuhinje, transfuzije i upravne zgrade novogradiške bolnice te stara zgrada Poliklinike Opće bolnice “Dr. Josip Benčević” u Slavonskom Brodu.

Prema planu za 2021. energetska obnova trebala bi započeti ili biti gotova na 19 objekata na području Županije, među kojima većinu čine zgrade bolnica u Slavonskom Brodu i Novoj Gradiški, ali i neke od školskih zgrada. Riječ je o projektima vrijednim više od 112 milijuna kuna, od čega su županijska ulaganja oko 53 milijuna kuna.

RADOVI BI TREBALI BITI GOTOVI DO NOVE ŠKOLSKE GODINE Obnavlja se škola i dvorana u Velikim Zdencima

Očekivane energetske uštede provedbom planiranih projekata iznose 11,8 tisuća Mwh godišnje, dok će emisija CO2 biti smanjena za 2,8 tisuća tona. Osim što ova ulaganja uvelike doprinose uštedama u raznim ustanovama koje sredstva mogu prenamijeniti za daljnje unapređenje rada, energetskom obnovom postići će se i manje zagađenje zraka u Slavonskom Brodu.