Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
SISAČKO-MOSLAVAČKA ŽUPANIJA

U Sisku održan 4. palačinka kup srednjih škola Hrvatske

1/4
Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL
Za vrijeme pečenja palačinki budući konobari pripremali su i bezalkoholne koktele koje su građani mogli degustirati

Siščani su proteklog petka imali još jednu priliku probati slasne, mekane i ukusne palačinke jer je u pješačkoj zoni održan 4. palačinka kup u organizaciji Srednje škole Viktorovac Sisak i uz potporu Sisačko-moslavačke županije.

U natjecateljskom dijelu učenici su pripremali klasične palačinke, a uz to su na meniju bile i američke palačinke. Ukupno je ispečeno oko 1500 palačinki koje su brzo razgrabljene.

Stigli iz šest gradova

– Ovo je već tradicionalni, četvrti po redu palačinka kup. Na njih pozivamo ugostiteljske škole iz Hrvatske, a ove godine odazvali su se iz šest gradova. Ovo u biti nije natjecanje, više je to revijalnog tipa. Želimo da se škole i učenici podruže, da učenici pokažu svoje vještine i da upoznamo malo više javnost s ugostiteljstvom. S tom strukom, zanimanjem, vještinom koja je uistinu vještina koju treba razvijati i za koju trebamo razvijati ljubav kod naših mladih, ali i kod roditelja koji će uputiti djecu u to zanimanje – rekla je Koraljka Perić, ravnateljica Srednje škole Viktorovac koja je dodala i kako svake godine pozovu i učenike konobare koji se predstave svojim umijećem.

Osim škole domaćina, natjecali su se Srednja škola Zabok, Ugostiteljsko-turističko učilište Zagreb, Trgovačko ugostiteljska škola Karlovac, Srednja Škola Topusko, Obrtničko-tehnička škola Slavonski Brod, SŠ Augusta Šenoe Garešnica te Srednja škola Plitvička jezera.

– Sve škole imaju predstavnika konobara i kuhara, a ove godine su s nama i učenici Osnovne škole “Braća Bobetko” iz Siska koji su pobjednici malog palačinka kupa. Jer, kako smo razvili ovaj palačinka kup, počeli smo godinu kasnije s malim palačinka kupom u koji uključujemo osnovne škole iz naše regije. I pobjednici su danas ovdje sudjelovali, izvan konkurencije – dodala je ravnateljica.

Za vrijeme pečenja palačinki budući konobari pripremali su i bezalkoholne koktele koje su građani mogli degustirati. Učenici Srednje škole Viktorovac, koji se školuju i za zanimanje medicinske sestre i tehničari, mjerili su građanima tlak i kontrolirali razinu šećera u krvi.

Školski zborovi

Palačinka kup posjetio je i župan sisačko-moslavački Ivan Celjak.

– I ove godine učenici natjecatelji dali su sve od sebe i pripremili mnoge slasne palačinke. Ova manifestacija ima nekoliko ciljeva: prikazati da je škola zanimljiva, da učenicima može biti zabavno i zanimljivo u školi, ali isto tako ova manifestacija privlači i brojne građane Siska. Tradiciju nastavljamo, a uključujemo i osnovne škole – rekao je župan.

U glazbenom dijelu programa nastupili su zborovi Osnovne škole Popovača i Osnovne škole Mate Lovraka Petrinja te učenici pop-rock škola.

SVE O UPISIMA Održan 1. Festival srednjih škola Sisačko-moslavačke županije SISAČKO-MOSLAVAČKA ŽUPANIJA Sanirana prometnica i klizišta u Selištu Kostajničkom Trenutačno je 135 kuća u izgradnji Otvorena nova gradilišta zamjenskih kuća na području SMŽ-a