Izbornik
Naslovnica Županije Bjelovarsko-bilogorska
U Daruvaru održana 6. smotra manjinskog stvaralaštva županije

‘U skladnom suživotu ovdje žive brojne nacionalne manjine’

Foto: Bjelovarsko-bilogorska županija
Velik broj nacionalnih manjina bogatstvo je naše županije i ona je vodeća po tome u Hrvatskoj, rekao je župan Bjelovarsko-bilogorske županije Marko Marušić

Na stadionu „Sokol“ u Daruvaru ove nedjelje, 12. rujna, održala se 6. smotra manjinskog stvaralaštva BBŽ, a ovu vrijednu manifestaciju podržao je i župan Marko Marušić koji je predstavnike nacionalnih manjina okupljenih u Koordinaciji vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Bjelovarsko-bilogorske županije primio u svom uredu.

Bogata ponuda

Predsjednik Koordinacije vijeća i predstavnika nacionalnih manjina županije Damir Malina prisjetio se kako su prvo Smotru 
manjinskog stvaralaštva BBŽ organizirali prije šest godina i to kako bi svojim sugrađanima pokazali sve bogatstvo nacionalnih manjina, gastroponudu i kulturni program. Ove godine nastupili su predstavnici češke, srpske, mađarske, albanske, romske, njemačke i austrijske manjine, a predstavio se i hrvatski KUD „Palična“ iz Severina.

Među najposjećenijim štandovima bili su etno-gastro štandovi nacionalnih manjina na kojima su se mogli naći svi specijaliteti izlagača, a  nakon gastroponude započeo je i kulturni program.

Predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine Darko Karanović objasnio je zašto se sve održalo na otvorenome.

– Odlučili smo da smotra ove godine bude potpuno na otvorenom i imali smo sreću da je tek nedavno otvoren novouređeni stadion Sokol u Daruvaru koji je idealan za prikazivanje kulturno-umjetničkih programa s etno-gastro štandovima. Na taj način, konzultirajući se sa Stožerom civilne zaštite, potpuno smo ispoštovali epidemiološke mjere i kao organizatori smo potpuno ispoštovali ono što se od nas zahtijevalo. Ono što je još bitnije, bio je zaista veliki broj sudionika i iznimno smo zadovoljni što smo se mogli na ovaj način predstaviti. Zahvaljujem županu koji je pokrovitelj ovogodišnje smotre – rekao je predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine Darko Karanović.

Inače, riječ je o manifestaciji putem koje nacionalne manjine predstavljaju svoje bogatstvo gastronomskom ponudom i kulturno-umjetničkim programom, a kojom se promoviraju zajedništvo, stvaralaštvo i multikulturalnost u našoj županiji.

– Velik broj nacionalnih manjina bogatstvo je naše županije i ona je vodeća po tome u Hrvatskoj. Vrlo je bitno naglasiti da se ovdje stoljećima živi u skladnom suživotu i ono čemu ja težim, a što je i prioritet svih nas, je da zajedno razvijamo Bjelovarsko-bilogorsku županiju. Zato je i ova manifestacija jedan lijep događaj i prezentacija kulture nacionalnih manjina s našeg područja. Planiram nastaviti podržavati ovu manifestaciju zbog njezine velike važnosti, ali i jer se pokazala kao iznimno dobro posjećena – rekao je župan Marko Marušić, koji je, osim Smotre obišao i 40 županijskih prvašića Osnovne škole Ivana Nepomuka Jemeršića Grubišno Polje.

Usuglašene mjere

– Lijepo je danas biti ovdje i dati potporu našim najmlađima. Županija i Grad učinit će sve da našoj djeci, našoj mladosti bude 
najbolje ovdje. Da imaju sve potrebne uvjete kako bi ovaj najsretniji dio djetinjstva proveli što kvalitetnije. Prošlog tjedna održali smo sastanak s ravnateljima osnovnih i srednjih škola kojemu je prisustvovala i naša glavna epidemiologinja dr. Grgić, gdje su se usuglasile mjere. Ono što prije svega želim je da se poštuje struka, jer najvažnije nam je zdravlje naše djece, učitelja, profesora i 
svih djelatnika škole – rekao je župan Marušić koji je pri obilasku učenika prvih razreda istaknuo kako će njegov stariji sin nagodinu biti učenik prvog razreda i  kako razumije roditelje koji su danas prvi put otpremili svoje dijete u školu.