Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska
Organizacija nastave

U školske klupe danas sjeda 13.000 djece diljem županije, među njima i 1129 prvašića

Nastavni sat u školama skratit će se za pet minuta
Foto: Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL
Županija će za svakog učenika nabaviti po dvije tekstilne maske za višekratnu uporabu sukladno propisanim tehničkim specifikacijama, što znači da će se nabaviti oko 27.000 maski.

Danas počinje nova nastavna godina i za više od 13.000 učenika osnovnih i srednjih škola u Međimurju. Prvi put u školske klupe sjest će 1129 učenika prvih razreda osnovnih škola u nikad izazovnijoj godini.

Učenici će u školi morati održavati socijalnu distancu, a za svakog je Županija osigurala dvije platnene maske OSIGURANA SREDSTVA Posebna briga za učenike: Uz radne bilježnice i dezinficijensi i dvije maske

– Po pitanju obrazovanja Međimurje je uvijek bilo prvo, korak ispred i predvodnik dobrih ideja, jasne strategije i kvalitetnog razmišljanja koje rezultiraju mnogim uspjesima naših učenika i škola. I ove godine želimo biti primjer kako se regionalna samouprava, u ovom slučaju, Međimurska županija odnosi prema svojim učenicima, zaposlenicima škola i prema obrazovanju općenito. Zato smo osigurali potpore kako bismo što je više moguće rasteretili roditelje naših školaraca te smo ulagali u dogradnju, izgradnju i adaptaciju naših školskih ustanova kako bi osigurali što kvalitetnije uvjete za provođenje nastave – rekao je uoči početka nastavne godine župan Matija Posavec.

Osigurani osobni asistenti

Udžbenici su osigurani za sve učenike osnovnih škola, kao i osobni asistenti svim učenicima koji ih trebaju. Međimurska županija je zajedno s udrugama osigurala financiranje osobnih asistenata koji će biti na raspolaganju od prvog dana nastave. Tako će za 93 učenika, od kojih 75 u osnovnim školama i 18 u srednjim, biti na raspolaganju 87 pomoćnika. Županija je donijela odluku da će svaki učenik koji pohađa neku od srednjih školadobiti po 300 kuna za nabavku radnih materijala.

Sjednica Učiteljskog vijeća OŠ “Antun Nemčić Gostovinski” SASTANAK UOČI POČETKA ŠKOLSKE GODINE Učenicima i zaposlenicima škola zaštitne maske

Nastavni sat u školama skratit će se za pet minuta. U većini osnovnih škola formirani su razredni odjeli s manjim brojem učenika, pa je u školskim učionicama moguće nastavu organizirati uz poštivanje preporučene fizičke udaljenosti. U nekim će učionicama biti nužno primijeniti i fizičke pregrade, a nekoliko škola koje su radile u jednoj smjeni, rad će nastaviti u dvije. U razredima je osigurana tekuća, najčešće i topla voda, te sva potrebna higijenska i dezinfekcijska sredstva.

Maske za sve

Epidemiologinja iz Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije Višnja Smilović istaknula je da je Međimurska županija u odnosu na ostatak Hrvatske i dalje jedna od županija s najmanjim brojem pozitivnih. Učenicima će pri dolasku u školu, na školskim hodnicima, na praksi kod poslodavaca, a nekima i u učionicama, biti neophodne i maske. Maske su za učenike od 1. do 4. razreda obavezne samo u autobusu i u kretanju u školskom prostoru do same učionice, dok ih u učionici, tijekom nastave neće morati nositi.

Za učenike od 5. do 8. razreda primjenjuje se isti sistem, ali u onim razrednim odjelima u kojima nije moguće osigurati traženi razmak, obavezno je nošenje maski. Županija će za svakog učenika nabaviti po dvije tekstilne maske za višekratnu uporabu sukladno propisanim tehničkim specifikacijama, što znači da će se nabaviti oko 27.000 maski.

županijskih sredstava. • I župan Damir Bajs uvjerio se u obilasku da radovi idu prema planu RADOVI NA ŠKOLI BEREK I PODRUČNOJ ŠKOLI KRALJEVEC Gotova energetska obnova školskih zgrada

Učenici nižih razreda dobit će posebne s crtanim likovima radi lakše prilagodbe. Nakon punih 140 godina učenici Osnovne škole Vladimir Nazor u Pribislavcu započet će nastavnu godinu u novim prostorima, dok je u školama u Hodošanu, Draškovcu, Donjoj Dubravi, Goričanu i Belici te u Graditeljskoj školi Čakovec u tijeku adaptacija prostora.