Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska
Preparirane divlje životinje i lovački trofeji predočuju povijest lovstva

U slavonskom lovačkom muzeju i lički medvjed

Eksponati služe za prezentaciju lovstva te edukaciju školaraca i zaljubljenika u prirodu
1/15
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
To je prvi takav muzej u Slavoniji, a više od 200 eksponata donirali su lovci. Uskoro se otvara i lovačka knjižnica i čitaonica

Preparirane divlje životinje, lovački trofeji, pribor i oprema za lovstvo, oružje, lovačke značke, odličja... To su samo neki od više od 200 eksponata izloženih u prvom Lovačkom muzeju u Slavoniji i jednom od svega tri slična u Hrvatskoj, otvorenom u Slavonskom Brodu. Muzej nudi zanimljiv retrospektivni pregled povijesti uz dokumentaciju, fotografije i stare predmete, a posebno su atraktivni eksponati životinja. Lovačke su udruge među najstarijima na ovom području pa njihovi članovi za sebe vole reći da su svojevrsni kroničari vremena.

18. studenoga 2018. od 19,30 sati Grad organizira još jednu plesnu večer za umirovljenike

– Cilj otvaranja stalnog postava muzeja jest prikazati kako se kroz povijest razvijalo lovstvo u Hrvatskoj i Slavoniji i kako izgleda divljač u prirodi. Služit će za prezentaciju lovstva te edukaciju školaraca i zaljubljenika u prirodu – rekao je Mato Grgić, predsjednik Lovačkog saveza Brodsko-posavske županije.

Foto: Ivica Galović/PIXSELL

Eksponate su donirali sami lovci, od kojih je i potekla ideja o osnivanju, a veliku potporu dali su im Jasna Medverac, supruga preminulog liječnika i lovca dr. Zvonimira Medverca, te Antun Aralica iz Oprisavaca, koji su im donirali velik dio svoje zbirke. Od prikupljenih eksponata napravljena je i atraktivna diorama, ograđeni prostor s prepariranim životinjama poput lisice, divlje svinje, čaglja ili fazana u njihovu prirodnom okruženju. Diorama je posebno zanimljiva djeci, od kojih mnoga takve životinje uopće ne poznaju. Riječ je o divljači koja obično obitava u slavonskim šumama, ali neki primjerci poput ličkog medvjeda dolaze i iz drugih hrvatskih krajeva.

Moguća ulaganja Korejci zainteresirani za gradnju proizvodnog pogona u Brodu

– Ovdje smo izložili jednog malog medu koji je nastradao i oko kojeg su se djeca odmah okupila. Lijep je primjerak i tetrijeb, rijetka ptica i lijep lovački trofej, koji također ne potječe iz ovih krajeva. Cilj je da se djeca educiraju jer nije isto vidjeti nešto na slici i u prirodi – rekao je Marinko Martinović, član Izvršnog odbora Županijskog lovačkog saveza.

Foto: Ivica Galović/PIXSELL

Prvi muzej lovstva otvoren je u do jučer derutnom, a danas lijepo uređenom prostoru Županijskoga lovačkog saveza. Stalni dio izložbe uskoro bi trebala postati i lovačka knjižnica i čitaonica. U opremanju i financiranju muzeja sudjelovali su Brodsko-posavska županija i Hrvatski lovački savez, iz kojeg su poručili kako je približavanje građanima i mladima način da se očuvaju okoliš i biološka raznolikost za buduće generacije. 

Foto: Ivica Galović/PIXSELL

Obaloutvrda i šetnica uz Savu u Slavonskom Brodu slavonski brod Nova obaloutvrda i šetnica uz Savu sve više poprima konačni izgled Labudovi na Savi u Slavonskom Brodu slavonski brod Prekrasni labudovi uživaju na Savi u toplom jesenskom danu