Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska
Sveti Martin na Muri

U tradicionalnom mlinu naučite kako se prije 100 godina zrnje pretvaralo u brašno

Mlin na Muri i Mlinarska kuća
1/6
Foto: Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL
U blizini mlina otvorena je i Mlinarska hiža s ugostiteljskom ponudom, uređena je i staza "Mlinarev poučni put", a jedna od atrakcija je i "labirint ljubavi"

Kako su izgledali mlinovi na rijeci Muri, kakvi su prije stotinjak godina mljeli zrnje i pretvarali ga u brašno, danas se u Međimurskoj županiji može vidjeti u Žabniku, u općini Sveti Martin na Muri. Od Lapšine do Podturna 20-ih godina prošlog stoljeća bilo je nanizano čak 90 mlinova čiji se broj s godinama smanjivao, pa ih je 60-ih godina bilo tek desetak, da bi se posljednji kotač prestao okretati sredinom osamdesetih godina, i to upravo u Žabniku, najsjevernijoj točki Hrvatske.

Želeći vratiti barem jedan mlin, članovi Ekološke organizacije Lipa (EOL) su prije desetak godina pokrenuli projekt koji je doveo do postavljanja drvenog mlina s mehanizmom iz 1902. godine na rijeku Muru. U blizini mlina otvorena je i Mlinarska hiža s ugostiteljskom ponudom, uređena je i staza "Mlinarev poučni put", a jedna od atrakcija je i "labirint ljubavi".

Sveti Martin na Muri proglašen je Europskom destinacijom izvrsnosti za 2006./2007. godinu kao najbolja nova ruralna destinacija. Na području općine su i jedine toplice u Međimurju, Life&Class Sveti Martin s vanjskim i zatvorenim bazenima "The Temple od Life" uređenima prema učenju dr. Rudolfa Steinera, znanstvenika rođenog 1861. u Međimurju. Gornje Međimurje sve je omiljenije i među biciklistima.