Izbornik
Naslovnica Županije Bjelovarsko-bilogorska
Gradonačelnik ugostio pobjednika državnog natjecanja iz kemije

U travnju će se znati putuje li u Japan

Foto: Grad Bjelovar
Dejan Tomić se s profesoricom i mentoricom Ankicom Fusić za sudjelovanje na „Međunarodnoj kemijskoj olimpijadi“ intenzivno priprema od početka školske godine

Dejan Tomić iz Velikog Trojstva, učenik 2. razreda prirodoslovno-matematičkog smjera Gimnazije u Bjelovaru, osvojio je prvo mjesto na državnom natjecanju iz kemije za školsku godinu 2019./2020. U povodu intenzivnih priprema za „Međunarodnu kemijsku olimpijadu“ koja bi se trebala održati u srpnju u Japanu, ovog talentiranog srednjoškolca u svoj je ured pozvao gradonačelnik Dario Hrebak, koji rado nagrađuje izvanredne uspjehe Bjelovarčana.

POTPISAN UGOVOR Grad sporta dobiva novi sportski trg

Nagrade uspješnima

– Grad Bjelovar promovira i potiče izvrsnost, trud i zalaganje, posebno mladih ljudi, jer ih želimo motivirati i dati doprinos njihovu daljnjem radu. Kao društvo možemo se razvijati isključivo pomoću znanja, učenja i obrazovanja. Grad Bjelovar u travnju će raspisati Javni poziv za nagrade Grada koje se dodjeljuju učenicima osnovnih i srednjih škola i studentima visokoobrazovnih ustanova s područja Bjelovara za posebna dostignuća na državnim i međunarodnim natjecanjima. Nagrađivat će se uspjesi s područja informatike i tehničke kulture te jezično-umjetničkog, prirodoslovnog-matematičkog, humanističko-umjetničko-ekološkog područja i drugih područja znanosti i obrazovanja. Uspješni će dobiti novčanu nagradu u vrijednosti tisuću kuna. Od ove godine isti iznos primat će i njihovi mentori – priopćio je gradonačelnik, uvjeren da će se s vremenom iznos nagrade povećavati.

ULOŽENO 4,3 MILIJUNA KUNA Hostel Belišće započeo s radom

Velik uspjeh

Dejan Tomić se s profesoricom i mentoricom Ankicom Fusić za sudjelovanje na „Međunarodnoj kemijskoj olimpijadi“ intenzivno priprema od početka školske godine. Pripreme su, kaže, izrazito naporne i podrazumijevaju usvajanje fakultetskog gradiva, dodatnu literaturu i, kako kaže, brdo iznimno zahtjevnih zadataka. No čak ni opsežne pripreme i osvajanje titule državnog prvaka u području kemije ne osiguravaju mu odlazak u Japan.

– Kao državni prvak dobio sam poziv za pripreme za natjecanje u Japanu, što ne znači da ću na njemu i sudjelovati. U travnju bih trebao pisati test, nakon čega četvero natjecatelja iz Hrvatske ide na “Međunarodnu kemijsku olimpijadu“. Od početnih 50 kandidata ostalo nas je 20. Ja sam najmlađi, ne prođem li ove godine, vjerujem da ću sljedeće sigurno. Pripreme su jako zahtjevne, a test je neusporedivo teži od državnog. Priznanje Grada Bjelovara, okoline i društva jako puno mi znači jer je to dodatna motivacija za rad. Znanost u današnjem vremenu zauzima posebnu ulogu, potrebna je za opstanak i razvoj. Nakon srednje škole namjeravam upisati PMF – istaknuo je Tomić. Profesorica Fusić s Dejanom je prošla svaki njegov korak i iznimno je ponosna jer su u teškim uvjetima, na daljinu, morali odraditi ovako važne pripreme.

Nova velika investicija u gradu Belišću Belišće dobiva tvornicu za otkup i preradu meda, i nova radna mjesta

– Ako Dejan već ove godine ostvari značajan rezultat, to će biti nešto neopisivo i povijesno. To se u Hrvatskoj dogodilo samo jednom, riječ je o učeniku iz varaždinske gimnazije koji studira na Oxfordu – kazala je.