Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
Sastanak sa županom

U udruzi vinara Bregovita Hrvatska 1900 proizvođača, a promovirat će i autohtoni škrlet

Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
Na području Sisačko-moslavačke županije djeluje 15 velikih te 40-ak malih vinogradara, a svi će oni moći dobiti potporu kroz udrugu čiji je predsjednik postao vinar iz Popovače Marko Miklaužić

Nakon što je nedavno osnovana, Udruga vinara Bregovita Hrvatska, čijim je predsjednikom imenovan Marko Miklaužić, službeni sastanak imala je sa sisačko-moslavačkim županom Ivom Žinićem i dožupanom Romanom Rosavcem. Udruga Bregovita Hrvatska obuhvaća osam županija i Grad Zagreb.

mladi vinari Brončana i srebrna medalja za vinare iz Šibensko-kninske županije

Znatan napredak

– Tu spada i naša županija. Ovaj kontinentalni dio ima određene specifičnosti, određene zajedničke regionalne značajke po pitanju vinarstva i podrumarstva. Vjerujem da je i vaš i naš predsjednik prepoznat kao vrstan vinar i vjerujem kako će ovu udrugu voditi tako da još značajnije dignemo tu proizvodnju vina, da stvorimo još kvalitetnije uvjete za još veću proizvodnju i plasman vina – istaknuo je župan podsjetivši kako Županija već 20 godina provodi klonsku selekciju autohtone sorte škrlet.

– U zadnjih 20-ak godina proizvodnja vina, uzgoj vinove loze, vinogradarstvo i podrumarstvo u ovoj županiji, ali i cijeloj Hrvatskoj znatno su napredovali i možemo biti ponosni na naše vinare. U svakoj prilici uvijek se rado dičim uspjesima naših vinara, a pogotovo našom sortom škrlet. Od 2000. godine do danas u kloniranje i klonsku selekciju uloženo je gotovo 1,5 milijuna kuna. Rezultat je da mi danas imamo tri priznata klona, a više od 3,1 milijun kuna uloženo je u nabavu loznih cjepova ove sorte – dodao je Žinić.

Degustacija Zlatni vinari predstavili svoje kapljice u Zagrebu

Na području Sisačko-moslavačke županije djeluje 15 velikih te 40-ak malih vinogradara, a svi će oni moći dobiti potporu kroz udrugu čiji je predsjednik postao vinar iz Popovače Marko Miklaužić.

Kroz jednu instituciju

– Bregovita Hrvatska usklađena je s novim Zakonom o vinu kojim nas Europa tjera na udruživanje regionalnog karaktera. Više neće postojati male enklave. Da bi se stvari pojednostavile, Hrvatska se podijelila u četiri velike regije, najveća je naša Bregovita Hrvatska. Na tom se području proizvodi 20-ak posto ukupne proizvodnje vina i ima nešto više vinograda. Imamo 1900 registriranih proizvođača – istaknuo je Miklaužić dodavši kako na području koje pokriva udruga ima gotovo pet tisuća hektara vinograda, a po hektaru imaju i do pet tisuća litara vina.

– Bregovita Hrvatska zastupat će sve proizvođače kroz jednu instituciju. Ne treba više toliko udruga lokalnog karaktera, proizvodnja ostaje ista, vjerojatno će se povećati dovođenjem novih sorti. Zato je važno da se kroz rad ove udruge uvede i naša pomalo zaboravljena sorta škrlet jer je činjenica da mi nemamo problema s prodajom vina i grožđa, dok se drugi guše u milijunskim zalihama sorti tipa graševina, rizling i slično – zaključio je Miklaužić.

Pomoć obrtnicima i poduzetnicima Gotovo 300.000 kuna potpora zidarima, stolarima, bravarima, frizerima, krojačima...