Izbornik
Naslovnica Županije Varaždinska
Upravni odjel za prostorno uređenje i graditeljstvo

U Varaždinu se sve više gradi - sve veći broj građevinskih dozvola

Upravni odjel za prostorno uređenje i graditeljstvo Grada Varaždina izdao je ukupno 115 građevinskih dozvola
Foto: Grad Varaždin
U periodu od početka 2019. godine do danas ukupno 100 građevinskih dozvola izdano je fizičkim osobama, dok ih je 60 izdano pravnim osobama

Sudeći prema broju izdanih građevinskih dozvola s pravom se može zaključiti da se u Varaždinu sve više gradi. 

BESPOVRATNA POTPORA Varaždinskim poduzetnicima i obrtnicima podijeljeno više od 3 milijuna kuna

Naime, u 2018. godini Upravni odjel za prostorno uređenje i graditeljstvo Grada Varaždina izdao je ukupno 115 građevinskih dozvola, a u 2019 taj broj iznosi 140 izdanih dozvola, što je bilo povećanje za oko 20 posto.  U ovoj godini već je izdano 20 novih građevinskih dozvola.

U periodu od početka 2019. godine do danas ukupno 100 građevinskih dozvola izdano je fizičkim osobama, dok ih je 60 izdano pravnim osobama. Od tog broja 60 % gradnje u Varaždinu odnosi se na gradnju odnosno rekonstrukciju građevina stambene namjene – obiteljske kuće.

PROJEKT VRIJEDAN ČETIRI MILIJUNA KUNA U energetsku obnovu idu i zgrade Opće bolnice Varaždin stare od 50 do čak 70 godina

Ostatak od 40% odnosi se na gradnju odnosno rekonstrukciju građevina drugih namjena uglavnom poslovnih, proizvodnih, infrastrukturnih,  a u manjoj mjeri javnih ali također i na gradnju višestambenih zgrada.

Važno je reći da obujam  građevinskih investicija je i veći te broj izdanih građevinskih dozvola nije u potpunosti relevantan podatak gradnje u Varaždinu.

Naime, sukladno Zakonu za određene vrste građevinskih zahvata nije potrebno ishoditi građevinsku dozvolu već se građenju može pristupiti samo temeljem izrađenog glavnog projekta, a bez ishođene građevinske dozvole.

iznimno velik interes Varaždinci se u rekordnom broju prijavili na mikrosolare

Primjerice energetska obnova zgrada ne podliježe izdavanju građevinskih dozvola već samo izradi glavnog projekta, a velik udio građevinskih radova u naravi je energetska obnova starih višestambenih zgrada ili primjerice energetska obnova javnih zgrada.