Izbornik
Naslovnica Županije Virovitičko-podravska
Godišnje

U Virovitici paušalni porez za iznajmljivače ostaje 300 kn

Virovitica
Foto: Grad Virovitica
Prošle godine prihod Grada od poreza iznajmljivača bio je 71.047,7 kuna

Na prvoj ovogodišnjoj sjednici Gradskog vijeća vijećnici su usvojili Odluku o visini paušalnog poreza po krevetu, odnosno po smještajnoj jedinici u kampu na području Grada Virovitice. Prema usvojenoj Odluci, Grad neće dizati paušalni porez za privatne iznajmljivače.

Ilustracija rezovačke krčevine Skijalište u predgrađu Virovitice je spremno - zimske radosti mogu početi

Godišnji iznos poreza po krevetu, odnosno po smještajnoj jedinici u kampu za područje cijele Republike Hrvatske do sada je iznosio 300 kuna, a iznos se množio s koeficijentom područja prema turističkim razredima. Izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak, koje su stupile na snagu 1. siječnja ove godine, paušal za iznajmljivače kreće se u rasponu od 150 do 1500 kuna godišnje. Ako jedinica lokalne samouprave same ne donese Odluku, primjenjivat će se Zakonom utvrđen iznos od 750 kn po krevetu/smještajnoj jedinici godišnje, što je više za 250 % u odnosu na sadašnju visinu paušala.

U Gradu Virovitici porez po krevetu plaćat će se 300 kuna godišnje. Inače, u prošloj je godini u Gradu uprihodovano 71.047,7 kuna poreza od iznajmljivača.

– S obzirom na preporuku Turističke zajednice grada Virovitice na zadržavanje postojećeg iznosa paušalnog poreza te činjenicu da u Virovitici nema mnogo smještajnih kapaciteta namijenjenih za turizam, smatramo da bi povišenje paušalnog iznosa ugrozilo i ovako mali broj iznajmljivača. Grad redovito potiče privatne iznajmljivače te je upravo stoga predloženo zadržavanje postojećeg iznosa i u narednom razdoblju, poručuju u Upravnom odjelu za financije i gospodarstvo Grada Virovitice.

Snježni pokrivač zabijelio je Viroviticu Vremenske (ne)prilike Virovitica utonula u snježni zimski san