Izbornik
Naslovnica Županije Virovitičko-podravska
Premijer Plenković i ministri posjetili Virovitičko-podravsku županiju i razgovarali o projektima

U VPŽ-u dosad ugovoreno dvije milijarde kuna europskih projekata

Foto: Kristijan Toplak
Virovitičko-podravska županija je među vodećima po povučenim EU sredstvima po stanovniku

Premijer Andrej Plenković, u pratnji ministra gospodarstva i održivog razvoja Tomislava Ćorića, ministrice poljoprivrede Marije Vučković te predstojnika Ureda predsjednika Vlade RH Zvonimira Frke Petešića, protekli je tjedan posjetio Virovitičko-podravsku županiju.

Župan Blaženko Boban obišao je otoke Vis, Komižu i Biševo Bunkeri i stare topničke bitnice na otoku Biševu postat će turistička atrakcija

Tom prilikom obišao je Centar za istraživanje i razvoj u mljekarstvu u Virovitici, a potom u prostoru Virovitičko-podravske županije održao sastanak sa županom Igorom Androvićem, gradonačelnikom Virovitice Ivicom Kirinom te saborskim zastupnicima Josipom Đakićem i Vesnom Bedeković. Razgovarali su o projektima važnim za razvoj županije.

– U dosadašnjem mandatu naše prve Vlade i ove sada druge, ukupno je na ovom području ugovoreno dvije milijarde kuna europskih projekata koji su vidljivo unaprijedili razvoj Županije te promiču poduzetništvo i gospodarstvo. Želim pohvaliti angažman Županije, Grada Virovitice te županijske i gradske razvojne agencije, VIDRA-e i VTA. Vidi se da su uspjeli imati visok stupanj pripravnosti u proteklim godinama kako bi bili što učinkovitiji u apsorpciji europskih sredstava – rekao je premijer Plenković te dodao da su današnji razgovori bili usmjereni i na prometnu povezanost, gospodarstvo te poljoprivredu.

Očuvanje radnih mjesta

Premijer Plenković istaknuo je, među ostalim, kako je Vlada RH u COVID krizi za očuvanje radnih mjesta na području Virovitičko-podravske županije za 10.000 radnika dosad izdvojila 85 milijuna kuna.

– Drago mi je da smo imali prigodu posjetiti Centar za istraživanje i razvoj u mljekarstvu, projekt koji s 36 milijuna kuna financira Ministarstvo poljoprivrede, Županija je dala pet milijuna kuna, i bit će dovršen za nekoliko tjedana, što će biti posebno važno za mljekarstvo i brojne kooperante u županiji – dodao je premijer.

MILIJUN EURA VRIJEDAN PROJEKT ZAVODA ZA JAVNO ZDRAVSTVO SMŽ-a Suradnjom do sprečavanja epidemija

Centar za istraživanje i razvoj u mljekarstvu u Virovitici prostire se na 1500 četvornih metara, a nudit će usluge za istraživanje i razvoj novih proizvoda od mlijeka, usluge probne proizvodnje novih proizvoda od mlijeka, kao i laboratorijskih istraživanja te edukacije i stručnog treninga obrtnika i poljoprivrednih gospodarstvenika.

Tema sastanka bila je i gradnja brze ceste koja je u fazi javne nabave.

– Uskoro očekujemo potpisivanje ugovora s izvođačem radova za čvorove Virovitica i Špišić Bukovica, a isto tako i za prvu dionicu od pet kilometara od Virovitice do Špišić Bukovice – naveo je župan Igor Andrović.

Projekti u poljoprivredi

– Drago mi je da i dalje imamo podršku za sve projekte, koje planiramo i u proračunu RH, proračunu Županije, ali prije svega sredstvima EU. Naša Županija je iz fondova EU povukla više od dvije milijarde kuna i po tome smo među vodećim županijama kada govorimo o povučenim sredstvima po stanovniku – istaknuo je župan.

OBŽ PRIMJER DOBRE PRAKSE U DENTALNOJ MEDICINI Novac za edukaciju stomatologa Doma zdravlja

Ministrica Marija Vučković navela je kako je na području županije iz Programa ruralnog razvoja ugovoreno projekata u vrijednosti većoj od 980 milijuna kuna, pri čemu je isplaćeno gotovo 790 milijuna kuna.