Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
MILIJUN EURA VRIJEDAN PROJEKT ZAVODA ZA JAVNO ZDRAVSTVO SMŽ-a

Suradnjom do sprečavanja epidemija

Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
Dr. Inoslav Brkić, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Sisačkomoslavačke županije

Zavod za javno zdravstvo Sisačko-moslavačke županije, zajedno s Institutom za javno zdravlje Crne Gore i Institutom za javno zdravstvo Republike Srpske, provodi gotovo milijun eura vrijedan projekt ERI-HEALTH - javnozdravstvena spremnost za epidemije i izvanredne situacije koje prelaze granice država.

Kulturni centar braće Radić priprema bogat program u ovoj godini U Sisačko-moslavačkoj županiji 2021. godina proglašena je godinom Stjepana Radića

– Svjedoci smo vremena kada mnoge zarazne bolesti nastaju naglo i brzo se šire. Evo, zarazna bolest COVID-19 naglo se proširila pretvarajući se u pandemiju koja je zahvatila cijeli svijet i dovela do ekonomskih teškoća i ometanja odvijanja normalnog društvenog života.

Svjesni smo da se mnoge zarazne bolesti šire iz svojih areala, mjesta gdje su otkrivene, u kojima su se pojavljivale – ističe dr. Inoslav Brkić, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo SMŽ-a, dodajući kako je cilj zajedničkom suradnjom učiniti sve kako bi se na vrijeme dijagnosticirale zarazne bolesti.

– Poanta svega je na vrijeme utvrditi uzročnika, prisutnost vektora, prenositelja, a onda poduzeti sve mjere da se ta zarazna bolest ne bi širila i ne bi pretvarala u epidemiju koja će zahvatiti veća područja – dodaje dr. Brkić.

Potresu unatoč nastavlja se projekt uspostave Regionalnog centra kompetentnosti Raspisan natječaj za rekonstrukciju bivše vojarne u sisačkoj Lađarskoj

Ciljane skupine su primarna zdravstvena zaštita, veterinari, lokalna, regionalna i nacionalna javna tijela i opća populacija.

– Prekogranična suradnja neophodna je zbog prirode samih zaraznih bolesti, a tamo gdje ona postoji zajedničke aktivnosti i trud daju bolje rezultate i sinergiju – zaključio je dr. Inoslav Brkić.