Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
Potresu unatoč nastavlja se projekt uspostave Regionalnog centra kompetentnosti

Raspisan natječaj za rekonstrukciju bivše vojarne u sisačkoj Lađarskoj

1/3
Foto: Večernji list/Nikola Čutuk/PIXSELL
Natječaj je vrijedan 55 milijuna kuna + PDV, a novac je osiguran iz europskih fondova. Nabavlja se i vrijedna oprema koja će biti jedinstvena na tržištu

Do 7. travnja traje javni natječaj za izvođača radova na rekonstrukciji zgrade bivše domobranske vojarne u sisačkoj Lađarskoj ulici gdje će se smjestiti budući Regionalni centar kompetentnosti (RCK) za područje strojarstva i elektrotehnike. Tehnička škola Sisak, koja provodi natječaj, procijenila je trošak rekonstrukcije bivše vojarne na 55,042.298,93 kune (+ PDV). Tehnička škola je za gradnju i opremanje Centra iz europskih fondova povukla ukupno 78,083.859,03 kuna.

BIVŠA PREDSJEDNICA RH POSJETILA NOVSKU Grabar-Kitarović obišla tvornicu mikroalgi

Ostaju samo vanjski zidovi

Iako su postojale bojazni da je potres ostavio traga na vojarni sagrađenoj 1891., a koja je i prije njega bila u derutnom stanju, posljedice potresa ne utječu na planirani projekt pa se javna nabava mogla raspisati bez odgode.

– Što se tiče radova, neće biti problema jer je projektom predviđena kompletna rekonstrukcija vojarne, što znači i statike zgrade. Potres je prouzročio malo štete, ali ništa značajno jer je zgrada ionako već bila potpuno devastirana. Praktički će od zgrade ostati samo vanjski zidovi, a sve ostalo iznutra se ruši i gradi se novo – kazuje nam ravnatelj Tehničke škole Sisak dipl. ing. Davor Malović.

Predviđena je rekonstrukcija i reorganizacija prostora postojećih građevina s kompletnom obnovom. Zgrade će sadržavati prostore za predavanja i vježbe koji uključuju 9 prostorija za praktikume, edukacijske dvorane, konferencijsku dvoranu, ostale potrebne prostore – smještajni kapaciteti, uredski prostori, sanitarije, restoran/caffe bar, multimedijalno informacijsko-komunikacijsko središte, prostori za servere, kotlovnica, spremišta raznih namjena, kuhinja, prostorije osoblja, praonica rublja/spremište prljavog i čistog rublja, opće gospodarsko spremište, prostor za odlaganje otpada.

KUTINA Tko ima mirovinu do 1000 kn dobiva 400 kn uskrsnice, a 300 kn za one koji imaju do 2000 kn

Nakon potpisivanja ugovora s najpovoljnijim izvođačem, rok za radove je 22 mjeseca i još 2 mjeseca za uporabnu dozvolu. Projekt završava u srpnju 2023. i zgrada mora biti gotova.

– Svakako treba naglasiti da će RCK biti specijaliziran za robotiku, automatizaciju, gaming, obnovljive izvore energije, zelene i digitalne tehnologije, računalstvo, svemirske tehnologije.

Opremit će se niz novih praktikuma, kao što su praktikum za robotiku, automatizaciju, audio i videostudio, obnovljive izvore energije, svemirske tehnologije, proizvodne sustave, mehatroniku, električne automobile, obradne sustave, a imat ćemo automatsku proizvodnu liniju sastavljenu od dva stroja kojima upravljaju roboti. To je nova oprema, a preselit ćemo i svu staru opremu koje isto imamo dosta – pojašnjava ravnatelj Tehničke škole.

Otvoren obnovljeni Kulturni centar u Općini Dubrava Prostorom će se koristiti udruge, a ovdje će se održavati i vijeća Općine i kinoprojekcije

Stigla pisma namjere

Sisačko-moslavačka županija, čiji su djelatnici uz djelatnike Tehničke škole Sisak autori projekta i realizatori cijele ideje, smatra ovaj projekt jednim od najvažnijih koji se trenutačno provode.

– Postupak javne nabave za opremu vrijednu 30 milijuna kuna već je djelomično završen, a jedan dio je u postupku realizacije. Završena je javna nabava za praktikum za električne automobile, a od trenutka objave specifikacije opreme, nekoliko firmi s područja Hrvatske poslalo je pismo namjere da bi preselile proizvodnju u Sisak kako bi dobile priliku za korištenje te opreme. Naime, takva oprema gotovo i nije dostupna na bližem tržištu. Primjerice, CNC stroj koji nabavljamo imaju samo dvije tvrtke u Hrvatskoj i njegovi su kapaciteti zauzeti 24 sata u danu – napominje županijski pročelnik za prosvjetu, kulturu i sport Darjan Vlahov, koji ističe da se ne planira čekati dovršetak obnove zgrade, nego će se u unajmljenom prostoru oprema moći koristiti već od ove godine.