Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
Kulturni centar braće Radić priprema bogat program u ovoj godini

U Sisačko-moslavačkoj županiji 2021. godina proglašena je godinom Stjepana Radića

Foto: KULTURNI CENTAR BRAĆE RADIĆ
Glavna svečanost održat će se u Desnom Trebarjevu 11. lipnja na rođendan Stjepana Radića i Dan Sisačko-moslavačke županije

Na inicijativu i prijedlog Kulturnoga centra braće Radić, Županijska skupština proglasila je 2021. godinom Stjepana Radića u Sisačko-moslavačkoj županiji. Ove se godine obilježava 150. obljetnica rođenja hrvatskog velikana Stjepana Radića, rođenog u Desnom Trebarjevu.

Potresu unatoč nastavlja se projekt uspostave Regionalnog centra kompetentnosti Raspisan natječaj za rekonstrukciju bivše vojarne u sisačkoj Lađarskoj

Promicanje povijesti

No, Stjepan Radić, osim što je bio hrvatski političar i osnivač Hrvatske seljačke stranke, bio je i plodan književnik, publicist i prevoditelj. Bio je i prvi hrvatski politolog s pariškom diplomom te istinski velikan hrvatske povijesti.

– Slavljenjem ideja i života Stjepana Radića želimo promicati hrvatsku povijest i vrijednosti koje povijesno simbolizira Stjepan Radić. Njegovo ime i danas je simbol slobode, domoljublja i spremnosti žrtvovanja vlastite slobode i života za pravdu i ideale – istaknula je ravnateljica Kulturnoga centra braće Radić Jasmina Jovev u svojem prijedlogu za proglašenje godine Stjepana Radića.

Godinu Stjepana Radića će KC braće Radić i Sisačko-moslavačka županija, uz potporu znanstvenih, kulturnih i obrazovnih ustanova, obilježiti nizom manifestacija poput stručnih skupova, predavanja, izložbi i drugih događanja, a glavna svečanost održat će se u Desnom Trebarjevu na njegov rođendan i Dan Sisačko-moslavačke županije, 11. lipnja 2021. godine. Kulturni centar braće Radić ustanova je koju je 2017. godine osnovala Sisačko-moslavačka županija s ciljem promocije nasljeđa Antuna i Stjepana Radića.

KUTINA Tko ima mirovinu do 1000 kn dobiva 400 kn uskrsnice, a 300 kn za one koji imaju do 2000 kn

Od 2019. godine smješten je u njihovu rodnom selu Desnom Trebarjevu na broju 78. U prostorima Kulturnoga centra, koji su obnavljani i opremani uz novčanu pomoć Ministarstva kulture Republike Hrvatske i županije, održana su brojna predavanja o životu i djelovanju braće Radić, obilježavane su važne obljetnice, a održan je i znanstveni skup u suradnji s Maticom hrvatskom. Kulturni centar braće Radić priredio je i mnogobrojne izložbe, a trenutačno se mogu razgledati izložba Antun i Stjepan Radić – sinovi Trebarjeva čiji su autori Katica Mrgić, Ivana Plavec i Ivica Valent te izložba fotografija Tradicija Posavine čiji je autor poznati sisački fotograf Miroslav Arbutina – Arbe.

Sve o Radiću

– Ove godine, koja je u Sisačko-moslavačkoj županiji proglašena godinom Stjepana Radića, želimo pozvati sve generacije da posjete rodno selo hrvatskog velikana Stjepana Radića te posjetom Kulturnom centru braće Radić doznaju nešto o njegovu životu, djelovanju i nasljeđu. Pripremamo zanimljiv program, od stručnih predavanja i skupova, nove izložbe o Stjepanu Radiću do predstavljanja Radićeve rodne Posavine kroz ples, glazbu i običaje – istaknula je ravnateljica Kulturnog centra braće Radić Jasmina Jovev.