Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
Premijer Andrej Plenković i župan Blaženko Boban simbolično obilježili početak radova

U Vučevici počela gradnja najvećeg trening centra za vatrogasce

Foto: Milan Sabic/PIXSELL
Projekt je vrijedan 35,9 milijuna kuna, a u njegovoj provedbi Splitsko-dalmatinska županija sudjeluje kao partner

Predsjednik Vlade Andrej Plenković i župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban puštanjem vode iz vatrogasne pumpe simbolično su obilježili početak gradnje Nastavnog središta za osposobljavanje operativnih snaga sustava vatrogastva u okviru projekta FIRESPILL u Vučevici.

U zoni bivše vojarne Bribirskih knezova Izrađuje se projektna dokumentacija za novi vatrogasni dom

Radi se o Regionalnom nastavnom središtu za naprednu obuku, najvećem trening centru za vatrogasce u ovom dijelu Europe, projektu vrijednom 35,9 milijuna kuna u čijoj provedbi Splitsko-dalmatinska županija sudjeluje kao partner.

Prekogranična suradnja

Projekt se provodi kroz prekograničnu suradnju u sklopu programa Interreg između Hrvatske i Italije, vrijednog 120 milijuna kuna. Novac je osiguran u Europskom fondu za regionalni razvoj, a iskoristit će se, osim za ovo središte, i za gradnju i opremanje simulacijskih projekata, te za različite seminare, vježbe i suradnju sa sličnim središtem na talijanskoj strani.Četrnaest je partnera, a nositelj projekta je Javna ustanova za koordinaciju i razvoj Splitsko-dalmatinske županije RERA.

– To je još jedan dobar primjer prakse korištenja europskih sredstava, ovaj put za jedan izrazito važan i vrijedan projekt u Splitsko-dalmatinskoj županiji, ali i cijeloj Hrvatskoj – istaknuo je premijer Plenković i podsjetio kako smo u mandatu njegove Vlade bili suočeni s nizom prirodnih katastrofa.

SVEČANA PRIMOPREDAJA Vatrogasci dobili novo vozilo

– Posebno sam ponosan što smo osnažili vatrogastvo. I zato mi je drago da imamo ovakav sustav, da imamo proračun od oko 450 milijuna kuna koji je vatrogasnu zajednicu digao na jednu sasvim novu razinu. Upravo na tom tragu vidim i ovaj današnji projekt. On je plod vašeg promišljanja, vaše komparativne analize, vaše potrebe da edukacija bude praćena i s odgovarajućom opremom i mehanizacijom. U tom pogledu će ovakav centar za osposobljavanje vatrogasnih postrojbi omogućiti da budemo još učinkovitiji i uspješniji u prirodnim katastrofama i elementarnim nepogodama u budućnosti. Njih, nažalost, nećemo moći izbjeći, izgledno je da će ih biti i zbog klimatskih promjena – rekao je Plenković i uputio zahvalu svima koji su svoj trud i znanje uložili u pripremu ovog projekta.

Izrazio je uvjerenje da će se na ovaj način kvaliteta hrvatskoga vatrogastva podići na višu razinu nego što je to danas.Zaključio je da se ovaj projekt uklapa u Vladinu ideju inspiriranu projektom Slavonija, a to je projekt razvoja Dalmatinske zagore, Like, Gorskoga kotara i Banovine koji će omogućiti gospodarski razvitak i zadržati ljude u tim krajevima.

Župan Blaženko Boban prisjetio se velikog požara koji je pogodio područje Klisa 2017. godine. Od tada je provedeno niz aktivnosti na zaštiti od požara, u prvom redu kroz projekt Holistic zahvaljujući kojemu je uspostavljen videonadzor gotovo cijelog područja županije.

Blaženko Boban dobio povjerenje birača u SDŽ-u za još jedan mandat “Mjesto župana meni nije cilj, već sredstvo da građanima bude bolje”

– I u prošloj sezoni bilo je više požara nego te 2017. godine, ali brzim uočavanjem i njihovom lokacijom bilo je lakše spriječiti njihovo širenje i stvaranje štete. Sinergija između Hrvatske vojske, vatrogasnih službi, civilne zaštite, Hrvatske gorske službe spašavanja i policije doprinijela je tome da već dvije godine požara ima, ali nema velikih materijalnih šteta i ljudskih žrtava. Nadam se da će i ovaj projekt pridonijeti sigurnosti ne samo ovog područja, nego i cijele Hrvatske – rekao je Boban.

Odgovor na izazove

Ravnatelj Javne ustanove RERA Jozo Sarač istaknuo je važnost projekta.

– Ovo je projekt koji ima šire značenje. Planirana je nabava vozila, opreme i telekomunikacijskog sustava zapovjednih stožera, gradnja trening centra za vatrogastvo i različitih poligona za vježbanje. Sve to kako bismo, u slučaju prirodnih katastrofa, osigurali da šteta za ljudstvo i materijalnu imovinu bude što manja i kako bismo osposobili sve stručne kadrove da mogu dati kvalitetan odgovor na sve izazove koji nas očekuju – poručio je Sarač.