Izbornik
Naslovnica Županije Krapinsko-zagorska
Procvat turizma u Krapinsko-zagorskoj županiji

U Zagorju broj gostiju povećali za trećinu, cilj milijun noćenja do 2025.

Krapina, turizam
1/5
Foto: Matija Topolovec/PIXSELL
Krapinsko-zagorski župan Željko Kolar za ovu godinu najavljuje nove investicije u turizmu - gradit će se tri hotela, a u tijeku su i razgovori sa stranim investitorom oko izgradnje velikog autokampa

U Krapinsko-zagorskoj županiji broj dolazaka gostiju povećan je za 31, a noćenja za čak 39 posto! Iako prošle godine nije bilo otvorenja novih smještajnih kapaciteta, dolasci i noćenja stranih turista porasli su za gotovo 50 posto! Prednost Zagorja je to što je samo tridesetak kilometara udaljeno od Zagreba i gostima nudi raznovrsnu turističku ponudu na malom prostoru.

- Nigdje u Europi nemate na tako malom području toliko dvoraca i druge spomeničke arhitekture, tu su termalni izvori i toplice, razvija se zdravstveni turizam, niču male privatne poliklinike, posebno dentalne medicine, tu je bolnica Sveta Katarina u Zaboku u koju sve više dolaze poznati sportaši, imamo hodočasnički turizam u Mariji Bistrici, te naravno, odličnu vinsku i gastro ponudu - nabraja voditeljica Ureda Turističke zajednice Ksenija Tomić.

U projekt “Okusi Zagorja” uključeno je 14 ugostiteljskih objekata, no njihov će se broj ove godine povećati. Novost je konjički turizam za koji ove godine u TZ-u imaju velike planove. Označeno je GPS-om 60 kilometara konjičkih staza koje će se certificirati, uređena su četiri odmorišta uz ugostiteljske objekte i konjičke klubove koji iznajmljuju konje.

Najvjerniji gosti Slovenci

- U planu je studijsko putovanje za turističke agencije koje se bave konjičkim turizmom, a imat ćemo i edukaciju OPG-ova i pojedinaca koji se žele baviti tim oblikom turizma. Usko ćemo surađivati s Konjičkim savezom Hrvatske - najavljuje K. Tomić. U outletu Sv. Ivan Začretje, koji je posjetilo 1,4 milijuna posjetitelja, otvoren je turističko-informativni centar. Radi se prostoru uz autocestu A2 Zagreb - Macelj, pa je u planu i autokamp u koji će stranci moći dolaziti tijekom cijele godine, a ne samo zastati na putu do mora ili na povratku s godišnjeg odmora.

Najvjerniji gosti su Slovenci, a dolaze i turisti iz Njemačke, Poljske, Koreje, Bosne i Hercegovine, Italije, Izraela... U 2016. godini zabilježeno je 122.664 dolazaka i 281.770 noćenja. Na kupalištima je broj posjetitelja porastao s 533.007 na 608.731, a porasla je i posjećenost muzeja. Nacionalno svetište u Mariji Bistrici lani je posjetilo 1,022 milijuna ljudi, a godinu prije 812.000 hodočasnika, što je porast od 26 posto.

- Ova godina trebala bi biti još bolja zbog investicija u turizmu - gradnji triju hotela, a u tijeku su i razgovori sa stranim investitorom oko izgradnje velikog autokampa - rekao je župan Željko Kolar koji očekuje da će se ispuniti cilj iz masterplana turizma KZŽ-a o milijun noćenja godišnje do 2025. Krapinsko-zagorska županija prema turističkim rezultatima dvanaest kontinentalnih županija čvrsto drži drugo mjesto. Prva je Karlovačka, zahvaljujući ponajviše Plitvičkim jezerima.