Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
Zaključci projekta

U županiji najviše sade jabuke, kruške, šljive i breskve

Foto: Zagrebačka županija
Projekt je provođen na području Samoborskog i Žumberačkog gorja, Zaprešića i Vrbovca, a dodatni doprinos dale su OŠ Milke Trnine iz Križa i OŠ Josipa Zorića iz Dugog Sela

Tradicionalne voćne vrste na području Zagrebačke županije zasađene su uglavnom uz okućnice, sadrže znatno veće količine fenola i flavonoida koji su iznimno važni spojevi za zdravlje, a od vrsta najviše dominiraju jabuke, kruške, trešnje, šljive i breskve.

Održana radionica o razvoju sela i poljoprivrede Želimo postati vodeća hrvatska “zelena” županija

Zaključak je to projekta “Očuvanje i revitalizacija tradicionalnih voćnih vrsta i sorti na području Zagrebačke županije”, a voditeljica projekta izv. prof. dr. sc. Martina Skendrović Babojelić s Agronomskog fakulteta istaknula je da je važno podići svijest potrošača o konzumaciji plodova tradicionalnih voćnih vrsta. Jedna od dominantnih jabuka koja se pojavljuje u nizu je sorta – božićnica, bobovec, kanada, boskop, cox orange, gravenstein, zelenika...

Zanimljivo je kako za jednu sortu jabuke – lijepom cvijetu postoji još 25 naziva diljem županije. Projekt je provođen na području Samoborskog i Žumberačkog gorja, Zaprešića i Vrbovca, a dodatni doprinos dale su OŠ Milke Trnine iz Križa i OŠ Josipa Zorića iz Dugog Sela.