Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
Održana radionica o razvoju sela i poljoprivrede

Želimo postati vodeća hrvatska “zelena” županija

Foto: Zagrebačka županija
Cilj Županije je da do 2030. godine 100 posto poljoprivrednih površina bude u ekouzgoju te da sva hrana u vrtićima, školama i bolnicama bude iz ekouzgoja...

Zeleno je in, a ekološko je cilj! Poruka je to s radionice “Smjernice razvoja sela i poljoprivrede do 2030. u Zagrebačkoj županiji” održane prošlog tjedna čiji je konačni cilj da se u novim županijskim strateškim dokumentima razvoj sela i poljoprivrede usmjeri i pozicionira prema suvremenim potrebama.

“Novi val” mladih koji se osposobljavaju za vatrogasce U županiji ima više od 19.000 vatrogasaca

Na radionici su između ostalih sudjelovali predstavnici gradova i općina, Razvojne agencije Zagrebačke županije i udruga s Udrugom ekoloških proizvođača Zagrebačke županije Z-EKO. Na radionici je istaknuto da će s obzirom na sve veći pritisak na prirodne resurse, poseban naglasak u predstojećem vremenu biti na održivom korištenju voda, poljoprivrednog tla i šuma te utjecaju klimatskih promjena. Da bi se ova naglasila važnost ove problematike, rečeno je na radionici, važno ju je ugraditi u strateške dokumente Županije, a sve uz uvažavanje nacionalnih i politika EU.

Nakon provedenih izlaganja i rasprave zaključeno je da je strateška vizija Zagrebačke županije da postane vodeća zelena županija čiji se razvoj temelji na ekološkoj i inovativnoj proizvodnji hrane i pametnim selima.

Nakon 52 godine u promet puštena 12,2 nova kilometra pruge Od Bjelovara do Zagreba sad se može stići za samo sat vremena

Vizija će se postići ostvarenjem specifičnih ciljeva do 2030. godine i to tako da 100 posto poljoprivrednih površina bude u ekouzgoju, da hrana u vrtićima, školama i bolnicama bude potpuno iz ekouzgoja, da u svim restoranima i svim seoskim turizmima bude dostupan ekojelovnik, da Zagrebačka županija postane vodeća županija u razvoju pametne poljoprivrede i pametnih sela i da u svakom kućanstvu bude dostupan ultrabrzi internet kojim se omogućuje ostvarivanje brzina od 100 megabita u sekundi simetrično. Neovisni međunarodni konzultant za održivu poljoprivredu dr.sc. Darko Znaor zaključio je da Zagrebačka županija za to ima sve preduvjete.