Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
Nakon 52 godine u promet puštena 12,2 nova kilometra pruge

Od Bjelovara do Zagreba sad se može stići za samo sat vremena

Foto: Zagrebačka županija
Od 12,2 kilometra nove pruge gotovo 7,7 prolazi kroz Zagrebačku županiju, rekao je župan Stjepan Kožić

Između Svetog Ivana Žabna i Gradeca prošli je tjedan u promet puštena nova pruga. Posebnost je u tome što je to prva pruga sagrađena u Hrvatskoj nakon 52 godine. Putovanje vlakom od Bjelovara do Zagreba odsad je kraće 50 minuta i traje sat vremena.

NA SNAZI OD 1. SIJEČNJA Zagrebačka županija spremna za preuzimanje 200 poslova državne uprave

Projekt vrijedan 258 mil. kn

Nova željeznička pruga predviđena je za lokalni prijevoz, ima svrhu približiti Grad Bjelovar i bjelovarsku regiju Gradu Zagrebu te bolje povezati Bjelovarsko-bilogorsku, Koprivničko-križevačku i Zagrebačku županiju. Svečanosti otvorenja nazočili su predsjednik Sabora Gordan Jandroković, predsjednik Vlade Andrej Plenković, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić, predsjednik Županijske skupštine Mato Čičak, načelnica općine Gradec i mnogi drugi.

– Nakon velikih investicija u ceste, zračne luke i pomorsku infrastrukturu, u desetljeću pred nama vrijeme je za jačanje željezničke infrastrukture – poručio je premijer Plenković, dok je ministar Butković objasnio da se trenutačno u Hrvatske željeznice ulaže oko 1,2 milijarde eura.

HŽ Infrastruktura u gradnju nove pruge uložila je, inače, 258 milijuna kuna, a projekt je sufinanciran iz Europskog fonda za regionalni razvoj i iz Kohezijskog fonda.

ZAŠTIĆENO PODRUČJE Perivoj oko dvorca Lužnica postao spomenik parkovne arhitekture

Osim gradnje jednokolosiječne, neelektrificirane pruge, projekt je uključivao i gradnju po tri nadvožnjaka i podvožnjaka te jednog mosta. Rekonstruirano je i 1,3 kilometra državnih, lokalnih i županijskih cesta, a sagrađeno je i oko devet kilometara novih spojnih i obilaznih cesta te poljskih i šumskih putova. Sagrađena su i tri željeznička stajališta s nadstrešnicama i parkiralištima za osobna vozila i bicikle – Lubena, Remetinec Križevački i Haganj, a napravljena je i rekonstrukcija stajališne zgrade u Gradecu te postojećeg željezničkog kolodvora Sveti Ivan Žabno, gdje je izgrađena i nova kolodvorska zgrada s parkiralištima za osobna vozila i bicikle.

Brzina od 120 km/h

– Od 12,2 kilometra nove pruge gotovo 7,7 prolazi kroz Zagrebačku županiju – rekao je župan Stjepan Kožić i usput naglasio da je izrazito bitno revitalizirati željeznički promet koji, osim što je jeftiniji od cestovnog, ne stvara velike prometne gužve i daleko manje zagađuje okoliš. Radovi na gradnji pruge počeli su, inače, u rujnu 2017. godine, a rok za izgradnju probijen je zbog otkrića arheoloških nalazišta. Pruga Gradec – Sveti Ivan Žabno projektirana je za brzinu od 120 kilometara na sat.