Izbornik
Naslovnica Županije Dubrovačko-neretvanska
Na jugu Hrvatske ulaže se u cikloturizam

U Županiji se postavlja 19 ‘ciklo pointova’

Foto: Marko Prpić/PIXSELL
Cikloturizam je najbrže rastuća grana turizma, prema podacima Europske biciklističke federacije, doprinos EU ekonomiji od biciklizma je 44 milijarde eura

”Turistički oporavak od krize prouzročene pandemijom COVID-19 prilika je da se promijeni paradigma upravljanja razvojem i 
poslovanjem u cjelokupnom sektoru. Prateći zacrtani cilj zelene i digitalne tranzicije, uz povećanje energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije, ulaganja se usmjeravaju prema pješačkim stazama, šetnicama, stazama za učenje, lječilištima i termama, sportsko-rekreacijskim sadržajima i zonama aktivnog turizma, ali i prema biciklističkoj infrastrukturi i biciklističkim stazama” - priopćili su iz Dubrovačko-neretvanske županije.

Napominju kako je cikloturizam jedna od najbrže rastućih grana turizma na svijetu. Prema podacima Europske biciklističke federacije, doprinos EU ekonomiji od biciklizma je 44 milijarde eura.

Upravo s ciljem jačih ulaganja i razvoja cikloturizma, Dubrovačko-neretvanska županija  je, u sklopu europskog projekta MIMOSA, kao projektni partner, izradila Operativni plan razvoja cikloturizma. U sklopu projekta potpisan je i Sporazum o uređenju ciklo pointova te ciklo središta na području cijele Dubrovačko-neretvanske županije.

Trenutačno, uređuje se ciklo središte u Popovićima u Općini Konavle, a završetak te investicije očekuje se u svibnju ove godine, kao i postavljanje i opremanje čak 19 servisnih ciklo-pointova diljem Dubrovačko-neretvanske županije. Dubrovačko-neretvanska županija napominje kako ulaganja i razvoj cikloturizma provodi u suradnji s turističkim zajednicama na svom području.