Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
Župan Ivo Žinić održao javnu prezentaciju proračuna za 2021.

U županijskoj blagajni oko 1,3 milijarde kuna, 50 milijuna više nego ove godine

Foto: Sisačko-moslavačka županija
1,298 milijardi kuna predviđeni je proračun za 2021. U to su uključene i ustanove u vlasništvu županije

Župan Ivo Žinić održao je u Sisku javnu prezentaciju prijedloga županijskog proračuna za 2021. godinu koji je „težak“ gotovo 1,3 milijarde kuna i koji će se u srijedu naći na dnevnom redu sjednice Županijske skupštine. 

Unatoč krizi, proračun Istarske županije za 2021. uključuje i razvoj Završit će se gradnja, pomagat će poduzetnicima i studentima

Dva velika kolača

– Ukupni prihodi i izdaci su u odnosu na ovu godinu 50-ak milijuna kuna viši, konsolidirani ukupni proračun, uključujući ustanove, iznosi 1,298 milijardi kuna. Ogroman je to proračun u kojem najveći dio otpada na zdravstvo i socijalnu skrb. Sukladno tome čime se županija bavi, gotovo 65 posto proračuna predviđeno je za zdravstvo i socijalnu skrb – rekao je župan. Napomenuo je kako je nakon zdravstva idući veliki kolač proračuna predviđen za školstvo i obrazovanje.

– Vjerujem da je to nastavak dobrog kontinuiteta i politike koju smo dosad vodili, da ulažemo svake godine u zdravstvo, školstvo, mlade i nove projekte. Prije svega mislim na nastavak gejming industrije i početak gradnje Regionalnog centra kompetencija u Lađarskoj ulici, bivšoj vojarni – dodao je župan istaknuvši kako ni ove godine nisu zapostavili gospodarstvo kojem i dalje neće smanjivati predviđena sredstva, unatoč određenim problemima s kojima se proračun suočava.

POLAZNICI RATNE ŠKOLE U POSJETU ŽUPANIJI Studijsko putovanje 23. naraštaja škole

Niz razvojnih projekata

– Minusi koje smo naslijedili te dijelom i stvorili nove, odnose se na sufinanciranje i predfinanciranje projekata iz fondova EU, tako da smo u ovoj godini pokrenuli i jedan kredit za te projekte u iznosu od 80 milijuna kuna. Do kraja godine ćemo također imati jedan kratkoročni kredit na godinu dana od 25 milijuna kuna čime ćemo zatvoriti ovu godinu na kvalitetan način, riješiti i neka dugovanja koja imamo iz proračuna i sljedeće godine možemo reći da krećemo od nule – napomenuo je Žinić.

U pogledu prihoda predviđanja su da, unatoč pandemiji, neće biti većeg pada proizvodnje, kao ni pada zapošljavanja.

– Ono što je možda najvažnije za četverogodišnje razdoblje je čitav niz razvojnih projekata vezanih za razvoj gejming industrije, solarnih tehnologija, pa i ovaj naš Centar svemirskih tehnologija koji će biti ovdje u Lađarskoj. Ali i neki novi projekti kao što su poduzetnički inkubatori za proizvodnju i testiranje baterija za električne automobile, za drvnu industriju i neke druge inovativne tehnologije – ističe Žinić.