Izbornik
Naslovnica Županije Istarska
Unatoč krizi, proračun Istarske županije za 2021. uključuje i razvoj

Završit će se gradnja, pomagat će poduzetnicima i studentima

Foto: Istarska županija
Proračun Istarske županije u 2021. predviđa dovršetak velikih investicija i početak novih

Članovi Skupštine Istarske županije na posljednjoj su sjednici, osim prijedloga proračuna za iduću godinu, razgovarali i o aktualnoj epidemiološkoj situaciji u županiji. Dino Kozlevac, načelnik Stožera civilne zaštite Istarske županije osvrnuo se na situaciju s epidemijom COVID-19 istaknuvši kako je sustav u Istri stabilan, ali i spreman za moguća teža stanja. Napomenuo je i da bolnica ima dovoljno ležajeva za smještaj oboljelih s obzirom na to da je dodatnih sto ležajeva spremno i u Mornaričkoj bolnici. Načelnik Kozlevac smatra najvažnijim da nije izgubljena kontrola nad kretanjem virusa među populacijom.

Grad Bjelovar dobitnik je nagrade “Miko Tripalo” Nagrada za transparentnost proračuna

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije dr. Aleksandar Stojanović kazao je da se proteklih dvadesetak dana bilježi rast broja novozaraženih, a trenutačno je više od šesto osoba u mjerama samoizolacije. Prema njegovim riječima, većina novih slučajeva dolazi upravo iz mjera samoizolacije, što potvrđuje da je situacija pod kontrolom. Dok je na proljeće najveći broj zaraza dolazio s područja zapadne obale, odnosno juga Istre, sada je situacija potpuno drukčija i najveći broj novozaraženih dolazi iz središnje Istre, s područja Pazinštine.

Oprezan pristup

Tema skupštine bio je i polugodišnji rad obnašatelja dužnosti župana Fabrizija Radina.

– U ovim teškim vremenima uspjeli smo održati funkcionalnost županijskog administrativnog ustroja, pokrenuti i nastaviti započete investicije i projekte te stvoriti uvjete za one nove u idućoj godini, kao i osigurati zadovoljavajuću razinu programske djelatnosti, čime sam zadovoljan – kazao je župan Radin.

Izvješće o radu župana za razdoblje od 1. siječnja do 30. lipnja 2020. godine jednoglasno je usvojeno, kao i Prijedlog Polugodišnjeg izvještaja o izvršenju proračuna Istarske županije. Na dnevnom redu sjednice našao se i Prijedlog proračuna Istarske županije za 2021. godinu i projekcije za 2022. i 2023. godinu. Prijedlog proračuna Istarske županije za 2021. godinu iznosi 1.619,600.000,00 kuna te ujedinjuje planove proračunskih korisnika s planom koji provode upravna tijela Istarske županije.

Gradonačelnica Ana-Marija Petin posljedice neusvajanja proračuna Država i EU na pladnju nam daju 110 milijuna kuna za projekte, a vijećnici za to ne žele dignuti ruku

– Prijedlog proračuna proizvod je okolnosti u kojima se sljedica epidemije, gospodarske krize i fiskalne politike koju provodi Vlada. Danas je svima jasno da sa smanjenom naplatom izvornih, nenamjenskih poreznih prihoda, a prije svega poreza na dohodak, nismo još u stanju dostići pred epidemijsku razinu financiranja programa, projekata i aktivnosti naših tradicionalnih korisnika niti povećavati kvalitetu usluga naših ustanova. Zato smo planiranju proračuna za sljedeću godinu pristupili, prije svega, oprezno – kazao je župan Radin.

No, krizi unatoč, proračun za 2021. godinu uključuje razvojnu komponentu, kroz nastavak velikih višegodišnjih investicija i početak novih kapitalnih projekata koji će unaprijediti kvalitetu života u Istri. Od investicija koje će se dovršiti valja izdvojiti gradnju OB-a Pula, gradnju Srednje medicine škole Pula, Sustav navodnjavanja Červar Porat – Bašarinka, II. fazu realizacije projekta Kuća Istarskih kaštela u Momjanu, III. i završnu fazu adaptacije zgrade Bolnice „Martin Horvat“ u Rovinju, kao i rekonstrukciju i dogradnju zgrade Društvenog centra Pula.

Novi projekti

Pokrenut će se i sljedeći projekti: rekonstrukcija Talijanske srednje škole Buje, osnivanje Centra za Kompetentno cjeloživotno razvijanje inovativnih znanja i vještina u sklopu Škole za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu u Puli, adaptacija i opremanje depandanse Doma “Alfredo Štiglić” Pula, ugradnja prijeko potrebnog lifta u zgradi Doma za starije osobe u Raši, kao i opremanje Hospicija za starije osobe u Puli, čiju gradnju u cijelosti financira Porečko-pulska biskupija.

Županija dodijelila potpore poljoprivrednicima u iznosu od 1,5 milijuna kuna Potpore za ulaganja u preradu, istraživanje, izvrsnost u mljekarstvu...

Također, predviđen je i projekt obnove radiološke opreme istarskih domova zdravlja digitalizacijom; uređenje park-šume Šijana i obnova dijela parka bolnice Rovinj Punta Muccia; početak nužne sanacije zgrade Admiraliteta u Puli, kao i izrada ekološke studije utjecaja Centra za gospodarenje otpadom „Kaštijun“ na okoliš i zdravlje mještana koji žive u neposrednoj blizini.

Nastavit će se i s programom subvencioniranja kamata za stambene kredite i plaćanja zakupnina za smještaj liječnika i ostalog deficitarnog medicinskog osoblja; sufinanciranjem tima za intervenciju za djecu s neurorizičnim teškoćama pri Specijalnoj bolnici u Rovinju; studentskim stipendijama za deficitarna zanimanja u zdravstvu; subvencioniranjem kamata za poduzetničke kredite te financiranjem Fonda za razvoj poljoprivrede i agroturizma Istre. Rok za dostavu amandmana na prijedlog proračuna je 25. studeni.