Izbornik
Naslovnica Županije Bjelovarsko-bilogorska
Grad Bjelovar dobitnik je nagrade “Miko Tripalo”

Nagrada za transparentnost proračuna

Foto: Grad Bjelovar
Na svečanosti uručenja nagrada govorio je i Ivo Josipović, predsjednik Centra Miko Tripalo

U organizaciji Centra za demokraciju i pravo ovih je dana u palači Soardo-Bembo u Balama održana dodjela nagrada “Miko Tripalo”. Riječ je o nagradi koja vrednuje najbolja znanstveno-publicistička ostvarenja, objektivno i relevantno izvještavanje javnosti o temama koje promiču europske vrijednosti i stavove u hrvatskome društvu te aktivno promicanje uloge građana u političkom životu i borbu za jačanje vladavine prava.

Veliki interes za učenje znakovnog jezika projekt “Korak naprijed” Veliki interes za učenje znakovnog jezika

Odluku o dodjeli te nagrade donosi skupština Centra temeljem prijedloga Upravnog odbora. Nagrade su dodijeljene dvjema jedinicama lokalne samouprave koje, kako je rečeno, predstavljaju svijetlu točku lokalne demokracije u Hrvatskoj, otvaraju prostor za potrebnu promjenu paradigme javnog upravljanja u lokalnoj i regionalnoj samoupravi i time unapređuju vrijednosti demokratskog i otvorenog društva. Tako su za promicanje lokalne demokracije nagradu Miko Tripalo dobili Grad Bjelovar za transparentnost gradskog proračuna, a općina Bale za participativni model razvoja lokalnog upravljanja.

Priznanje je zamjeniku bjelovarskoga gradonačelnika Igoru Brajdiću uručio predsjednik Centra, Ivo Josipović. U obrazloženju odluke kaže se kako je Bjelovar prošle godine pokrenuo i realizirao projekt potpune transparentnosti gradskog proračuna, čime je značajno pridonio jačanju lokalne demokracije u Hrvatskoj.

Grad Bjelovar osigurao dodatna sredstva za pomoć Za potpore poljoprivrednicima 759.000 kn

Na svečanosti uručenja Nagrade govorili su predsjednik Centra Miko Tripalo Ivo Josipović, predsjednik Upravnog odbora Tvrtko Jakovina i član Upravnog odbora i voditelj projekta Decentralizacija Vedran Đulabić. U ime ovogodišnjih laureata govorili su Edi Pastrovicchio, načelnik Općine Bale i Igor Brajdić, zamjenik gradonačelnika Grada Bjelovara. Zamjenik Brajdić zahvalio se u ime Grada te upoznao prisutne s činjenicama o Bjelovaru i radu gradske uprave. Putem besplatne aplikacije svi građani imaju transparentan uvid u isplate iz gradskog proračuna, uključujući isplate pravnim i fizičkim osobama, kao i troškove poput dnevnica svih gradskih zaposlenika. Na društvenim mrežama oglasio se i gradonačelnik Bjelovara koji je bio spriječen osobno preuzeti nagradu.

– Koja koincidencija, na dan kad je izišao prijedlog novog Zakona o lokalnoj i regionalnoj samoupravi kojim će se uvesti transparentno trošenje javnog novca, Grad Bjelovar primio je godišnju nagradu “Mika Tripalo” za isti projekt koji smo proveli na razini Grada Bjelovara! Zahvaljujemo se na nagradi, ona će nam biti još veći poticaj da i dalje gradimo svoj grad i vrijednosti otvorenog i demokratskog društva – poručio je gradonačelnik Hrebak.