Izbornik
Naslovnica Županije Virovitičko-podravska
posljedice neusvajanja proračuna

Država i EU na pladnju nam daju 110 milijuna kuna za projekte, a vijećnici za to ne žele dignuti ruku

Gradonačelnica Ana-Marija Petin
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
- Sve ostalo, od financiranja stipendija, prijevoza srednjoškolaca do školskog materijala ili sportskih klubova, nije moguće dok se ne usvoji proračun, navodi.

Na službenim web-stranicama Grada Orahovice objavljen je prijedlog gradskog proračuna za 2020. godinu. Kao što je poznato, nakon neprihvaćanja prijedloga proračuna prošle godine, prijevremenih izbora i konstituiranja novog saziva Gradskog vijeća, gradonačelnica Orahovice Ana-Marija Petin (HSS) uputila je prijedlog proračuna predsjedniku Gradskog vijeća Saši Risteru (HDZ) na razmatranje. Naime, Orahovica je još uvijek jedina od 550 jedinica lokalne samouprave u RH bez usvojenog proračuna.

RASPISAN NATJEČAJ, PRIJAVE DO 3. STUDENOGA Za 75 stipendija studentima i učenicima iz proračuna izdvojeno dva milijuna kuna

Bio je to povod za razgovor s gradonačelnicom Petin, koju smo pitali zašto gradski proračun još nije usvojen?

U prosincu prošle godine podnijela sam prijedlog proračuna za 2020. godinu, koji su u Gradskom vijeću odbile sve stranke osim HSS-a. Mi ovdje imamo situaciju da vijećnici HDZ-a, SDP-a i Nezavisne liste zajedno glasaju protiv proračuna. Klub vijećnika SDP-a uložio je određene amandmane koje sam ja kao predlagač usvojila, ali oni su na kraju bili protiv svojih amandmana. Ostali vijećnici uopće nisu raspravljali ni bilo što komentirali u vezi s proračunom. Samo su došli i glasali protiv. Time su doveli grad u problem jer su izbori raspisani tek za 19. travnja, a zbog korone su prolongirani za kraj srpnja. Na tim izborima ponovno nijedna stranka nije ostvarila većinu u Gradskom vijeću i ponovno imamo sličnu situaciju kao u prosincu 2019. godine. Iskreno sumnjam da su građani ovo htjeli i da su za to birali svoje predstavnike, da se preko njihovih leđa politički obračunavaju sa mnom.

U prijedlogu proračuna piše da se za 2020. godinu planiraju prihodi i rashodi u iznosu od 21,779.383,13 kuna. Najvažniji prihodi su prihodi od poreza koji iznose 9,389.062 kune, dok su prihodi od pomoći iz proračuna planirani u iznosu od 9,042.477 kuna. Vjerujete li da je proračun dobro izbalansiran i da će dobiti podršku u Gradskom vijeću?

Ja sam prijedlog proračuna predsjedniku Gradskog vijeća neslužbeno poslala još sredinom rujna, da on napravi sastanak s vijećnicima GV-a, da se vidi je li predloženi proračun u redu ili žele mijenjati određene stavke. Međutim, predsjednik Gradskog vijeća izjavio je da on nakon dva tjedna proračun nije ni pogledao. Onda sam mu početkom listopada i službeno uputila proračun, da ga uvrsti u proceduru i stavi na dnevni red. Prema mojim informacijama, on predlaže da se sjednica Gradskog vijeća održi tek sljedeći četvrtak. Hoće li taj prijedlog proračuna dobiti većinu i hoće li biti izglasan, ja iskreno ne znam. Politička retorika govori da neće i da je njima osnovni cilj rušiti proračun i HSS kao legalno izabranu vlast u Orahovici, ne razmišljajući pritom da rade štetu svojim građanima.

Smanjenje gospodarske aktivnosti tijekom lockdowna Koronavirus ostavlja traga i u županijskom proračunu Prihodi smanjeni, a troškovi zbog epidemije i pomoći poduzetnicima veći

Što se planira odraditi do kraja godine ako proračun bude izglasan?

Prijedlog proračuna takav je kakav može biti u listopadu kad smo ga predložili. U taj prijedlog uvrstili smo investicije koje možemo realizirati u ta dva mjeseca. Ako bude izglasan, do kraja godine planiramo odraditi modernizaciju Vukelićeve i dio Gupčeve ulice te započeti s radovima na infrastrukturnim projektima za koje su u tijeku javne nabave, i to na rekonstrukciji zgrade dječjeg vrtića, gradnji prometne i komunalne infrastrukture u poduzetničkoj zoni, na proširenju odlagališta otpada te na projektu uređenja jezera. Isto tako, nastavit ćemo financirati i sve ono ostalo što se financiralo proteklih godina, a to je izrada projektno-tehničke dokumentacije za buduće projekte, financiranje sportskih i civilnih udruga, sufinanciranje prijevoza srednjoškolaca, prehrane za studente i slično.

Što će se dogoditi ako proračun ponovno ne dobije podršku, tko će najviše biti na gubitku?

Ovdje nije bitan samo proračun, bitno je ono što ne možemo raditi kao gradska vlast. Mi smo imali povjerenika za Gradsko vijeće, nije usvojen proračun, nije donesena odluka o privremenom financiranju, nego je povjerenik donio odluku o financiranju nužnih rashoda, a to znači da su se mogle financirati samo plaće, tzv. hladni pogon i redovito održavanje grada. Sve ostale stvari kao što su financiranje stipendija, prijevoza srednjoškolaca, školskog materijala ili sportskih klubova nije moguće dok se ne usvoji proračun. Prošlo je deset mjeseci, a mi nismo mogli financirati apsolutno ništa ni provoditi programe koje smo provodili posljednje dvije godine. Imali smo program za razvoj gospodarstva vrijedan pola milijuna kuna, program za razvoj i poticanje poljoprivredne proizvodnje u vrijednosti od 300 tisuća kuna. U ovoj godini ništa od toga nismo mogli raditi.

Usluge logopeda u Kutini trenutačno koristi 31 osoba U suradnji s Udrugom OSI Za logopetkinju koja putuje iz Zagreba u Kutinu Grad osigurao 150.000 kuna u proračunu

Što sve dolazi pod znak pitanja u slučaju neusvajanja proračuna?

Neizglasavanjem ovog proračuna oni dovode u pitanje sve projekte iz nacionalnih i europskih fondova za koje sam ja potpisala ugovore i izborila se za njih kao gradonačelnica. Ti projekti vrijedni su 110 milijuna kuna. Država i europski fondovi daju gradu Orahovici toliki novac, a deset vijećnika koji sjede u Gradskom vijeću ne žele za to dignuti ruku. Dobili smo 71 milijun kuna samo za projekt Jezero, gdje se treba graditi centar za posjetitelje, bungalovi, novi sportski tereni... Imamo odličnu suradnju s fakultetom, koji očekuje da se određene stvari donesu na sjednici Gradskog vijeća. Svi ti projekti imaju svoj rok trajanja i postoji mogućnost da se uopće ne provedu. Koja će nam vlast više dati novac kad se vijećnici ne mogu dogovoriti da taj novac prime?