Izbornik
Naslovnica Županije Virovitičko-podravska
Obilježavanje 100 godina kinematografije u Slatini

Učenici genijalci: klasičnu klupu pretvorili u pametnu za bežično punjenje mobitela, tableta...

Foto: Grad Slatina
Učenici su nadogradili gradsku klasičnu klupu te izradili modul sa solarnom energijom, odnosno solarnim punjenjem

Na inicijativu i financijsku potporu Grada Slatine, učenici Industrijsko-obrtničke škole Slatina izradili su pametnu klupu koja je instalirana ispred zgrade Pučkog otvorenog učilišta u Slatini.

Gradonačelnik Slatine Denis Ostrošić Odluka gradonačelnika Pomoć siromašnima za blagdane

Povod ovoj inicijativi je simbolična najava 2020., u kojoj se proslavlja 100 godina kinematografije u Slatini.

Svaka klupa pametna

Počeci kinematografije u Slatini sežu iz 20-ih godina prošlog stoljeća, a tada se spominje i prvi kinooperater. Kino je tada bilo putujuće i radilo je na raznim lokacijama, a tek od 1956. godine smješteno je na današnjoj adresi.

Učenici 2. i 3. razreda za CNC operatera Tomislav Vuković, Karlo Černi, Danijel Kukić i Karlo Babić, uz mentorstvo prof. Vedrana Runje, u ovom su slučaju nadogradili gradsku klasičnu klupu te izradili modul sa solarnom energijom, odnosno solarnim punjenjem, koji su opremili s bežičnim modulom za bežično punjenje mobitela, tableta i svih uređaja koji se mogu bežično puniti.

Pomoć starijima Bicikli za žene u sklopu projekta “Slatino, zaželi!”

Uz modul za bežično punjenje ugrađena su i četiri klasična punjača preko USB-a. Solarni panel ima 30 W, akumulator je 45 Ah, a punjači su jačine 5 i 9 V te omogućuju brzo i sporo punjenje.

Ovo je prva klupa u izradi IOŠ-a koja nudi bežično punjenje mobilnih uređaja, a posebnost je u tome što u rukama ovih mladih genijalaca svaka klasična klupa može postati pametna.

Iznenađenja za posjetitelje

Klupu su svečanim spuštanjem platna otkrili gradonačelnik Denis Ostrošić i ravnatelj Industrijsko-obrtničke škole Slatina Mladen Graovac, u nazočnosti ravnateljice Pučkog otvorenog učilišta Slatina Danijele Fabric Fabijanac koja je istaknula kako otvorenjem te pametne klupe započinje obilježavanje 100 godina kinematografije u Slatini.

Obilježena 28. obljetnica vojno-redarstvene akcije Širinci ‘92 Točka na ‘i’ prve velike pobjede u Domovinskom ratu: “Izgledalo je bezizlazno, ali imali smo vjeru”

U sklopu tog jubileja, Pučko otvoreno učilište priprema puno bogatiji filmski program i razna iznenađenja za posjetitelje kina tijekom cijele 2020. godine.