Gotovo 600 učenika osnovnih i srednjih škola privukao je specijalistički sajam u okviru Dana poslova u turizmu koji se održao u Školsko-sportskoj dvorani. Za zainteresirane školarce prezentaciju su održali predavač gastronomije i gastroenologije Branko Ognjenović, koji je predstavio svijet kulinarstva, te Sanjin Jovanović iz Jadranka grupe objasnivši uvjete rada, mogućnosti dodatnih edukacija i razvoja u toj hotelskoj kući.
Predavanja i radionice
Cilj je specijalističkih sajmova kroz predavanja i radionice stručnjaka i poslodavaca iz područja turizma i ugostiteljstva pružiti dodatnu razmjenu znanja i iskustva te osnažiti povezivanje učenika i studenata sa stručnjacima. Sajmove su organizirali Ministarstvo turizma, Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava te Hrvatski zavod za zapošljavanje, a ujedno su i jedna od mjera Ministarstva turizma u promociji ugostiteljsko-turističkih zanimanja i turizma kao atraktivnog sektora koji pruža mogućnost zapošljavanja. Olivera Shejbal, pomoćnica u Ministarstvu turizma, inače Bjelovarčanka, naglasila je kako joj je izrazito zadovoljstvo što su imali mogućnost održati sajam u njezinu gradu.
– Sajam je namijenjen učenicima sedmih i osmih razreda, ali isto tako i srednjoškolcima turističkog usmjerenja iz Bjelovara i Daruvara. Prema zanimanju koje smo vidjeli na ovom sajmu, mogu reći kako ima mnoštvo potencijalnih, kvalitetnih zaposlenika, ponajviše kuhara – kazala je Olivera.
Radit će prvi puta
Trenutačno nedostaje gotovo 20.000 radnika koji bi trebali biti spremni za sezonu, a učenica Turističko-ugostiteljske i prehrambene škole Bjelovar Katarina Šajtar bit će jedna od onih koji će prvi put raditi sezonski posao.
– Svakako bih htjela raditi u struci i današnje predavanje bilo je za nas učenike iznimno korisno. Postoji određena bojazan od sezonskih poslova zbog mnogih loših iskustava, ali danas smo naučili kako naći posao u kojem možemo i napredovati. Ove godine ću se svakako potruditi naći sezonski posao nakon što završi škola – kazala je. Svoje vrhunske specijalitete predstavila je i Turističko-ugostiteljska škola Bjelovar.
– Važno je objasniti mladima da je to dobra prilika za posao jer za učenike naše škole posao može biti osiguran tijekom obrazovanja. Dobre hotelske kuće nude stipendiranje i praktičnu nastavu – kazao je profesor ugostiteljskog posluživanja Dalibor Ivanišević dodajući kako situacija u državi ide naruku učenicima ugostiteljskog smjera jer posao je svima koji žele raditi, kaže, osiguran.