Izbornik
Naslovnica Županije Karlovačka
OŠ Barilović u Karlovačkoj županiji

Učenici u školskim uniformama: sad kao da svi igramo za istu ekipu

OŠ Barilović uvela školske uniforme
1/7
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
OŠ Barilović prva je u Karlovačkoj županiji uvela uniformu za sve učenike, Općina je platila učenicima uniforme, ali i učiteljima, pa će tako nastavnici nositi polo majice, a nastavnice sakoe s grbom općine

Za razliku od nekih svojih kolega, učenici Osnovne škole Barilović s veseljem su i nestrpljenjem dočekali prvi dan nastave u drugom polugodištu. Razlog – u učionicama su ih čekale kutije s njihovim školskim uniformama; plavim majicama s bijelim kragnama, dugih rukava i s grbom općine na prednjoj strani majice. Postali su tako peta škola u Hrvatskoj, ali prva u Karlovačkoj županiji, sa školskim uniformama.

– Dio prijepodneva proveli smo svi zajedno otvarajući kutije, isprobavajući naše nove školske uniforme koje je svim učenicima, dakle za tri područne i glavnu osnovnu školu u Bariloviću, kupila Općina – kazala je Vesna Car, ravnateljica OŠ Barilović, koju pohađa ukupno 159 učenika.

S obzirom na to da roditelji za školske majice za svoje osnovce nisu morali izdvojiti ni kune, prijedlog načelnika Dražena Perakovića odmah je prihvaćen.

Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL

Majice po mjeri

– Zahvaljujući dobrom proračunu, činjenici da od brojnih obrtnika i Poslovne zone Karlovac dobro punimo proračun, možemo i želimo pomoći mladima u sretnom odrastanju u općini i školi. Školske je uniforme po mjeri svakog učenika izradila hrvatska tvrtka Galeb, a Općinu je sve stajalo oko 80.000 kuna – kazao je načelnik Peraković.

Učenicima se njihove uniforme jako sviđaju.

– Super su, zgodno je što smo prvi u županiji s majicama – kazali su nam učenici šestog razreda. Manjim je uzrastima majica odlična, kažu, kao da igraju za istu ekipu. – Dobili smo dvije majice, da možemo mijenjati. I učitelj ima svoju – kažu nam u trećem razredu. I doista, općina Barilović platila je uniforme i za svih 38 djelatnika škole.

– Nastavnici imaju polo majice, a nastavnice sakoe. Pobuđuje to duh zajedništva, od učenika do nastavnika i nas koji vodimo školu. Vjerujem da će kreativnost, osobnost i posebnost svakog djeteta na ovaj način biti dodatno istaknuti – kazala je ravnateljica škole. Učenici će dobiti i dvije majice s kratkim rukavima te svatko po dvije bijele majice za tjelesni odgoj.

Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL

Uskoro i u Dugoj Resi

– Od jeseni će svako dijete dobiti novi set školske uniforme; dakle dvije majice s dugim, dvije s kratkim rukavima, po dvije majice za tjelesni te deblja majica s kapuljačom za jesen. Sve će to biti ponovno na teret Općine koja nas je ove godine, točnije za Božić, obradovala i dodatnim poklonima za školu. Područna škola Siča, gdje su dva učenika, dobila je novi LCD televizor i računalo, dok je područna škola u Belaju i mi u Bariloviću na poklon dobili projektor i sedam novih računala za razrednike – kazala je ravnateljica Vesna Car.

Inače, od jeseni, odnosno nove školske godine, školske će uniforme dobiti i učenici dugoreške OŠ Ivan Goran Kovačić te učenici OŠ Žakanje. Do tada će odabrati boju školskih majica i amblem škole, a trošak školskih uniformi u tim će sredinama snositi i roditelji.