Izbornik
Naslovnica Županije Varaždinska
projekt ‘mali vrt za održivo sutra’

Učenici vrtlarili i učili o zdravoj prehrani

Foto: Grad Varaždin
U projektu je sudjelovalo 519 učenika iz 25 razrednih odjela, a edukacije učenika provodili su edukatori iz Gredice. Održano je 206 edukativnih radionica, od čega 144 u sklopu redovite nastave prirode i društva i 62 u sklopu produljenog boravka

“Mali vrt za održivo sutra!” projekt je koji je varaždinska udruga Gredica provela u partnerstvu s II., III., IV. i VI. osnovnom školom Varaždin. Okupio je učenike prva tri razreda koji su na radionicama učili kako vrtlariti.

Prvi znanstveni skup o bučinom ulju Korisno za ljudsko zdravlje Prvi znanstveni skup o Varaždinskom bučinom ulju

Predsjednica Gredice i voditeljica projekta Rusalka Majer kaže da su ekološka proizvodnja i lokalna potrošnja jednostavni i učinkoviti načini na koje možemo utjecati i poboljšati održivost lokalne zajednice, a edukacija je važna od najranije dobi.

– Omogućavanjem najmlađima da se bave vrtlarskim aktivnostima, učenjem kroz iskustvo, igru i rad svladavaju se teme kao što su važnost očuvanja bioraznolikosti, razvija se povjerenje u prirodu, odbacuju se strahovi od kukaca i malih vrtnih životinja i uči praktične stvari o zdravoj prehrani – pojašnjava.

U školskim dvorištima i Čudesnim vrtovima u Biškupcu uređeni su školski vrtovi u obliku povišenih vrtnih gredica. Svaki razredni odjel osnovao je i njegovao jednu gredicu.

– Praktičnim radom u vrtu učenici su na primjerima iz stvarnog života učili o važnosti očuvanja bioraznolikosti, ekološkom uzgoju hrane, čuvanju sjemenja te važnosti očuvanja prirodnih resursa. Za sve učenike organizirano je i studijsko putovanje na lokalni OPG, gdje su imali priliku iz prve ruke proširiti svoje znanje i obogatiti iskustvo – dodala je R. Majer.

Centar za odgoj i obrazovanje Tomislav Špoljar Varaždin PRORAČUN Za poludnevni boravak i grupe za ranu intervenciju CTŠ-a više od 260.000 kuna

U projektu je sudjelovalo 519 učenika iz 25 razrednih odjela, a edukacije učenika provodili su edukatori iz Gredice. Održano je 206 edukativnih radionica, od čega 144 u sklopu redovite nastave prirode i društva i 62 u sklopu produljenog boravka. Vrtovi i materijal ostaju u vlasništvu škola.