Izbornik
Naslovnica Županije Varaždinska
Korisno za ljudsko zdravlje

Prvi znanstveni skup o Varaždinskom bučinom ulju

Prvi znanstveni skup o bučinom ulju
Foto: Ivica Beti
Prirodni antioksidans koji bi češće trebao biti na stolovima

- Kad se govori o zdravlju, bučino ulje je zanemareno, a ima vrlo dobra svojstva. Izuzetno je bogato esencijalnim masnim kiselinama koje se ne mogu proizvesti, a imamo i znanstvene dokaze o njegovim učincima na, primjerice, centralni živčani sustav, na kardiovaskularne bolesti i na probavne smetnje. Posebno su poznati učinci na muški urinarni trakt, na mokraćni mjehur i ostale dijelove. Poznato je da sadrži selen i cink, tako da pozitivno utječe i na rast kose. Zbog toga bi trebalo poraditi na tome da bučino ulje u što većoj mjeri bude prisutno na našim stolovima - rekla je prof. dr. sc. Ivančica Delaš s Medicinskog fakulteta u Zagrebu na prvom znanstvenom skupu posvećenom Varaždinskom bučinom ulju, održanom u Varaždinu.

Bučino ulje udruga Pokrenula zaštitu varaždinskog bučinog ulja Naše bučino ulje ima specifičan okus i pomaže u smanjenju kolesterola

Bučino ulje je, kako se moglo čuti, i prirodni antioksidans, sadrži spojeve koji djeluju kao antioksidansi, prvenstveno tokoferoli koji su vrlo korisni za ljudsko zdravlje.

- Te činjenice još nisu dovoljno poznate u široj javnosti, pa su ljudi skloniji uzimati nekakve farmaceutske pripravke umjesto da koriste prirodne nutrijente kao što je bučino ulje - istaknuo je dr. sc. Srećko Valić s Instituta Ruđer Bošković.

O vrhunskoj kvaliteti bučinog ulja te izazovima i mogućnostima govorila je izv. prof. dr. sc. Sandra Balbino s Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta u Zagrebu, dok je o povijesti proizvodnje Varaždinskog bučinog ulja govorio mr. sc. Roman Ozimec iz Društva za istraživanje i očuvanje prirodne raznolikosti Hrvatske ADIPA.

Bučino ulje brendiraju svoj autohtoni specijalitet Bučino ulje u originalnog boci traži put do stranog tržišta

- Umjesto da posežemo za grickalicama, sendvičima ili paštetom koja je puna konzervansa, možemo si pripremiti namaz na bazi buče s bučinim košticama i Varaždinskim bučinim uljem te još dodati različite začine. Umjesto mesnog nareska, pripremiti možemo domaće žgance kojima dodamo prepržene bučine koštice i malo kosane masti. Za naš organizam to su nutritivno vrhunska jela. Na tržištu se može pronaći i domaći kapučino koji je puno bolji od industrijskog koji je pun aditiva - kazao je nutricionist Davor Hostić.

Bučino ulje se u ljekarnama u Europi prodaje kao suplement koji doprinosi kvaliteti zdravlja čovjeka.

Bundeva Lijek iz školskog vrta Brodski đaci uzgajat će bundeve i proizvoditi bučino ulje

- Naše Varaždinsko bučino ulje i njegova kvaliteta u tom segmentu još moraju dobiti i znanstvene potvrde, što je i cilj ovog skupa - istaknuo je župan Radimir Čačić.