Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska
pobjedili u natjecanju u štednji energije

Učenicima za nagradu solarni laboratorij

Učenicima za nagradu solarni laboratorij
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
Osnovnoškolci iz Slavonskog Broda i gimnazijalci iz Živinica iz BiH bili su najuspješniji na natjecanju koje je okupilo čak 105 škola iz Brodsko-posavske županije i Tuzlanskog kantona

Brodska Osnovna škola Antuna Mihanovića pobijedila je na natjecanju u štednji energije u sklopu prekograničnog projekta “Pametne škole”. Za nagradu je dobila fotonaponski sustav za proizvodnju električne energije te solarni laboratorij koji se u suradnji s učenicima i osobljem škole upravo ovih dana montira i oprema uređajima koji koriste solarnu energiju.

velika gorica Najveća osnovna škola kreće u energetsku obnovu

Osnovnoškolci iz Slavonskog Broda i gimnazijalci iz Živinica iz BiH bili su najuspješniji na natjecanju koje je okupilo čak 105 škola iz Brodsko-posavske županije i Tuzlanskog kantona. Sudjelovalo je 38 tisuća učenika, nastavnika i drugih zaposlenika škole.

– Puno nam znače ovaj solarni laboratorij i mini solarna elektrana. Prije svega, pokazali smo da se može uštedjeti na energiji, samo treba malo promijeniti navike. Mi smo gašenjem svjetala po školi uspjeli doći do ove hvalevrijedne nagrade. Kroz praktičan rad učenici će pokazati što su naučili u teoriji - rekla je Snježana Vinarić, ravnateljica OŠ Antuna Mihanovića.

Nastavnici će s učenicima uz podršku Zelene akcije i Centra za razvoj i podršku proširiti svoje znanje o obnovljivim izvorima energije. Dio aktivnosti je i praktični rad u kojem učenici sudjeluju u izradi uređaja i njihovom programiranju. Upravo je smanjenje potrošnje energije te tranzicija energetskog sektora prema obnovljivim izvorima ključan faktor u smanjenju onečišćenja okoliša.

Župan Damir Bajs i ravnatelj Fonda Dubravko Ponoš obišli su radove na Osnovnoj školi Garešnica u sklopu kojih će se obnoviti i školsko-sportska dvorana BBŽ među vodećim županijama po korištenju Fonda za energetsku učinkovitost Osnovna škola Garešnica dobit će novo ruho vrijedno 11 milijuna kuna, đaci će ići na nastavu u potpuno obnovljenu zgradu