Izbornik
Naslovnica Županije Virovitičko-podravska
virovitičko-podravska županija

"Ulaže se u zdravstvo, nove vrtiće i škole, a standard raste"

SVEČANOJ SJEDNICI Županijske skupštine nazočili su brojni uzvanici, među kojima su bili i premijer Andrej Plenković te ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman
Foto: Kristijan Toplak
Bilježimo stalan pad broja nezaposlenih, porast broja zaposlenih, kao i rast prosječne plaće, istaknuo je župan Andrović na proslavi Dana županije i 30. godišnjice njezina osnutka

Virovitičko-podravska županija proslavila je 30. rođendan i svoj dan. Svečana sjednica Županijske skupštine VPŽ-a održana je u petak u Rustikalnoj dvorani hotela Višnjica, a na popisu brojnih visokih uzvanika bili su i premijer Andrej Plenković te ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić-Radman. Župan Igor Andrović osvrnuo se na 30 godina postojanja Virovitičko-podravske županije.

Podrška Vlade RH

Istaknuo je da se za razliku od prije 30 godina, kada su prioritet bili projekti uvođenja telefonije i telefonskih priključaka, investicije danas odnose na projekt širokopojasnog interneta, da u odnosu na nekad, kada su jedini projekti bili uvođenje osnovne komunalne infrastrukture, danas Županija ulaže u sustave navodnjavanja, Centar za pametnu poljoprivredu, geotermalne potencijale, obnove dvoraca kao važnog dijela kulturne baštine. Ulaže se u zdravstvo, nove vrtiće i škole, a župan je naglasio i niz mjera i potpora kojima pomažu školarcima, studentima, umirovljenicima.

Govorio je i o standardu koji, kaže, iz godine u godinu raste, zahvaljujući potpori Vlade RH, ali i uspješnoj suradnji s gradovima, općinama, kao i drugim županijama, ustanovama, tvrtkama…

– Niz je većih i manjih projekata koje realiziramo zajedno s Vladom RH, kao i s općinama i gradovima na području cijele naše županije, pa tako i danas moram spomenuti naš krucijalan projekt brze ceste, čija je gradnja počela ove godine. Budući da za njezinu realizaciju imamo podršku Vlade RH i predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, vjerujem da taj projekt više nitko ne može zaustaviti. Bilježimo stalan pad broja nezaposlenih, porast broja zaposlenih, kao i rast prosječne neto i bruto plaće. To je prije svega zahvaljujući našim gospodarstvenicima, njihovu ulaganju u ljude i nove tehnologije, i zbog toga zahvaljujem našim poduzetnicima i poljoprivrednicima, jer zahvaljujući njima i novcu iz fondova EU, bilježimo pozitivne ekonomske pokazatelje – rekao je župan Andrović te zahvalio svima koji su u proteklih 30 godina svojim radom i iskustvom pridonijeli razvoju i napretku županije.

Čestitkama u povodu Dana županije pridružio se i premijer Andrej Plenković. Naglasio je važnost decentralizacije koja je konkretno utjecala i na područje Virovitičko-podravske županije.

Sjajno postignuće

– Zbog toga je od 2017. do 2022. prihod Virovitičko-podravske županije rastao gotovo 80%. Tu smo politiku decentralizacije materijalizirali i kroz zakonski okvir koji omogućuje veće prihode našim županijama, gradovima i općinama, a koje potom mogu konkretnije realizirati svoje ciljeve. Svih pet slavonskih županija dio su našeg Projekta za Slavoniju, Baranju i Srijem. Ovdje ste realizirali više od 300 milijuna eura, što je sjajno postignuće, a u idućem razdoblju planiramo dati Gradu Virovitici, kao sjedištu županije, dodatnih 18 milijuna eura na raspolaganje i nastaviti s gradnjom brzih prometnica diljem Hrvatske – rekao je Plenković.

Dodijeljena su i javna priznanja. Zlatnu plaketu dobio je Park prirode Papuk. Godišnje nagrade primili su Degal tehnika iz Virovitice, Rajko Stilinović iz Pitomače, Borivoje Kocić iz Slatine, Rukometni klub Orahovica i OPG Luka Ivoš iz Gornjeg Bazja. Povelja humanosti postumno je dodijeljena Nedjeljki Pejanović. Povelje zahvalnosti dobili su Danijel Pranjić, DVD Voćin te Zvonka Špoljarić.

ZGRADA će se prostirati na 2200 četvornih metara i niknut će na prostoru bivše vojarne, na zemljištu koje je darovao Grad Ministrica Nina Obuljen Koržinek obišla je gradilište Nova arhivska zgrada vrijedna 4 milijuna eura Igor Andrović virovitičko-podravska županija "Brzom cestom do Zagreba stizat ćemo za sat vremena, to otvara vrata gospodarstvu" NA KROVU Dravske priče postavit će se fotonaponska elektrana, nadogradit će se multimedija i postojeći hologrami, izgraditi nova dječja igrališta Cijeli prostor je dio europske ekološke mreže – Natura 2000 Dravska priča – nezaobilazna destinacija na Plemićkoj ruti