Izbornik
Naslovnica Županije Požeško-slavonska
Plodonosan sastanak gradonačelnika s upravom Hrvatskih željeznica

Umirovljenici će imati besplatan prijevoz vlakom, vozni red do daljnjega po starom

Foto: Lipički compas
Drago mi je što se vozni red do daljnjega neće mijenjati premda smo svjesni da će se morati napraviti neka reorganizacija. Međutim, borit ćemo se da vlakovi voze – naglasio je gradonačelnik Kasana

Broj vlakova na pruzi od Banove Jaruge preko Daruvara do Virovitice i iduće će godine ostati nepromijenjen, a umirovljenicima s tog područja uskoro će biti omogućen i besplatan prijevoz vlakom. Dogovoreno je to na nedavnom sastanku gradonačelnika i načelnika Lipika, Pakraca, Daruvara i Sirača s čelništvom uprave HŽ Putničkog prijevoza u Zagrebu.

Početna konferencija projekta “Svijet graševine” Početna konferencija projekta Vinsko-turistički brend Požeško-slavonske županije i njezinih gradova

Mali broj putnika

Tema razgovora bio je novi vozni red koji treba stupiti na snagu u prosincu ove godine, a koji se tiče relacije, odnosno pruge Banova Jaruga – Virovitica koja prolazi kroz ove jedinice lokalne samouprave.

Prema riječima lipičkog gradonačelnika Vinka Kasane, postojala je namjera od strane HŽPP-a da se reducira broj vlakova na ovoj pruzi. Ipak, nakon konstruktivnog razgovora i otvorene komunikacije, članovi Uprave HŽPP-a su pokazali razumijevanje te će raspored vožnje i u sljedećoj godini biti istovjetan dosadašnjem, unatoč malom broju putnika, čega su svi svjesni.

– Ta stoljetna pruga jedno vrijeme nije radila, pa su se ljudi preorijentirali na druge prijevoze, ali nećemo pristati i ne možemo dozvoliti da se željeznički promet na njoj ugasi. Nama je ta pruga doista vrlo bitna. Drago mi je što se vozni red do daljnjega neće mijenjati, premda smo svjesni da će se morati napraviti neka reorganizacija. Međutim, borit ćemo se da vlakovi voze – naglasio je Kasana te dodao kako treba investirati i u prugu da bude brža, jer ona je u ovom trenutku zaista vrlo spora.

Ponuda cvijeća za pomoć djeci u Liberiji OŠ ANTUNA KANIŽLIĆA Ponuda cvijeća za pomoć djeci u Liberiji

Lipički gradonačelnik najavio je i kako će umirovljenicima uskoro biti osiguran besplatan prijevoz vlakom. Naime, na sastanku je dogovoreno kako će gradovi Lipik, Pakrac i Daruvar te Općina Sirač sufinancirati troškove željezničkog prijevoza za svoje sugrađane starije životne dobi čije je polazište ili odredište na pruzi Banova Jaruga – Daruvar – Virovitica.

I studenti besplatno

– To je mjera koja bi trebala doprinijeti daljnjoj popularizaciji i povratku prema željeznici. Vjerujem da će, zahvaljujući njoj, barem umirovljenici početi masovnije koristiti prijevoz vlakom. Korist će imati svi – i HŽ, i mi kao Grad i naši umirovljenici, koji će besplatan prijevoz sigurno pozdraviti – zaključio je gradonačelnik. Podsjetimo, studentima Požeško-slavonske županije i ove akademske godine također je osiguran besplatan prijevoz vlakom.