Izbornik
Naslovnica Županije Požeško-slavonska
Početna konferencija projekta

Vinsko-turistički brend Požeško-slavonske županije i njezinih gradova

Početna konferencija projekta “Svijet graševine”
1/2
Foto: pszupanija.hr
– Svaka od ovih destinacija može živjeti za sebe, ali ovako smo ih objedinili kako bismo jedni druge promovirali te kako bismo stvorili zajednički turistički brend, odnosno turističko-vinsku destinaciju naše županije – rekla je Horvat.

U kompleksu kurije Janković u Pakracu održana je početna konferencija projekta “Svijet graševine (Spahijski podrum, Muzej bećarca, brendiranje)’’, koji provodi Požeško-slavonska županija u suradnji s partnerima. Ukupna vrijednost projekta iznosi 65,772.029,98 kuna, a iznos bespovratnih sredstava koji se dodjeljuju iz Europskog fonda za regionalni razvoj iznosi 55,486.866,07 kuna.

Na području Županije Baranya prošle je godine ostvareno 700.000 noćenja Počeo EU projekt Uz pomoć manjina, turističku ponudu učinit će vidljivijom na razini regije i šire

Cilj projekta je unapređenje i razvoj kulturno-povijesne turističke ponude koja će unaprijediti turistički potencijal destinacije stvarajući nova radna mjesta i povećavajući prihode MSP. Svijet graševine je jedinstven projekt koji koristi vinski identitet i kulturnu baštinu u brendiranju cijele regije, zamišljen kao podrška vinarima i turističkom sektoru Požeško-slavonske županije.

Okosnicu Svijeta graševine čine tri različite posjetiteljske infrastrukture i atrakcije vinskog turizma, smještene u kutjevačkom (Kuća graševine), pleterničkom (Muzej bećarca) i pakračkom vinogorju (Spahijski podrum). Zamjenik župana Vedran Neferović rekao je da sredstva koja će se dobiti za ovaj projekt pokazuju vrijeme, strpljivost i period u kojem se sam projekt modelira prema mogućnostima koje dolaze tijekom vremena.

– Mi u kontinentalnom dijelu Hrvatske naše potencijale često ne možemo prepoznati ili ih sramežljivo razvijamo i čekamo idealno vrijeme da povijesni potencijal postane i turistički potencijal. Jedna od značajki ovog projekta je da povezuje prošlost i budućnost pružajući dobru perspektivu. Model za buduće projekte treba biti dobra suradnja više institucija na razini županije – istaknuo je Neferović.

Otvorenje drugog doma malih kreativaca Otvorenje drugog doma malih kreativaca Završen je projekt energetske obnove Dječjeg kreativnog centra u Puli vrijedan 10 milijuna kuna

Tehničku pomoć u realizaciji projekta pružio je Regionalni koordinator razvoja Požeško-slavonske županije, čija ravnateljica Senka Horvat ističe kako je Svijet graševine idejno nastao iz toga što je županija poznata po vinima, vinarima i vinogorjima. Početak tog “svijeta” je u Kutjevu, a njegovi “grozdovi” se rastežu u Pleternicu i pakračko-lipički kraj.

– Svaka od ovih destinacija može živjeti za sebe, ali ovako smo ih objedinili kako bismo jedni druge promovirali te kako bismo stvorili zajednički turistički brend, odnosno turističko-vinsku destinaciju naše županije – rekla je Horvat.