Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
Izaslanstvo Osječko-baranjske županije posjetilo Veliku Goricu

Umjesto da se natječu, domaći proizvođači bi trebali zajedno stvoriti marke za EU tržište

Zagrebačku županiju posjetilo je izaslanstvo iz Osječko-baranjske županije
Foto: Zagrebačka županija
Izaslanstvo Osječko-baranjske županije, na čijem je čelu bio župan Ivan Anušić, posjetilo je Distributivni centar za voće i povrće koji im je zanimljiv jer će u njemu već ove sezone u funkciji biti najmodernija ULO hladnjača za voće i povrće u Hrvatskoj kapaciteta 3000 tona

Distributivni centar za voće i povrće u Velikoj Gorici posjetilo je izaslanstvo Osječko-baranjske županije na čijem je čelu bio župan Ivan Anušić.

Distributivni je centar Slavoncima zanimljiv jer će u njemu već ove sezone u funkciji biti najmodernija ULO hladnjača za voće i povrće u Hrvatskoj kapaciteta 3000 tona, a čak 90 posto iznosa potrebnog za gradnju hladnjače financiralo se sredstvima EU, kroz program ruralnog razvoja Hrvatske. Domaćini delegaciji bili su zamjenik župana Zagrebačke županije Hrvoje Frankić i pročelnik Upravnog odjela 
za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo Josip Kraljičković.

Dabar Šteta u voćnjaku kod Ivanić-Grada 200.000 kn Zaštićeni, a pošast: dabrovi uništili 2500 mladih stabala jabuka

Franjić smatra da projekt distributivnog centra s ULO hladnjačom jača gospodarstvo u poljoprivrednom sektoru.

– Zagrebačka županija odavno je prepoznala koristi od ovoga projekta koji će postojećim proizvođačima, ali i onima koji razmišljaju baviti se poljoprivredom omogućiti sigurnu distribuciju njihove robe – govori Franjić.

Osječko-baranjski župan Ivan Anušić objasnio je da je izaslanstvo njegove županije došlo vidjeti primjer dobre prakse

– U Osječko-baranjskoj županiji već dugi niz godina pokušavamo sagraditi jedan ovakav objekt, a napokon postoji politička volja da se to realizira. Došli smo vidjeti na što treba obratiti pažnju – rekao je župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić.

Direktor distributivnog centra za voće i povrće Hrvoje Bunjevac smatra pak da bi glavni fokus hrvatskih proizvođača trebao biti na objedinjavanju.

– Proizvođači se ne bi trebali natjecati jedni protiv drugih, već bismo trebali slijediti dobre europske prakse i stvoriti nekoliko marki koje bi bile zajedno jače prilikom izvoza jer bi mogle zadovoljiti visoke količinske kriterije u Europi. I čak ne mislim na regionalno povezivanje, već na ono koje bi se ticalo cijele zemlje pa zato posjet osječkog župana ima veliku važnost za nas – govori Bunjevac.

Naftalan Financira Županija Za branitelje i vatrogasce besplatno liječenje u Naftalanu Stjepan Kožić i Željko Kolar Župan Kožić: 'Javni prijevoz u Zagrebačkoj županiji izuzetno je loš'