Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
Obilježen Dan Kliničkog bolničkog centra Split

Unatoč COVID-19 bolnica radi dobro, investira i gradi

1/2
Foto: SDŽ
U KBC-u Split zaposleno je 4100 djelatnika, od čega je većina zaposlenika upravo medicinsko osoblje, koje liječi žitelje iz svih 55 gradova i općina županije

Svečanom sjednicom Upravnog vijeća obilježen je dan Kliničkog  bolničkog centra Split na kojoj su  bili brojni uzvanici, među kojima i splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban, koji je zdravstvenom i nezdravstvenom osoblju čestitao njihov dan i zahvalio na svom trudu i brizi za pacijente, posebno u pandemijskim uvjetima.

– Ako je igdje primjenjiva sintagma: “Dobrotu dijeli, uspjeh množi” to je posljednje dvije godine primjenjivano u KBC-u Split. Zato im hvala od srca – rekao je Boban.

Rađa se najviše beba

KBC Split formalno je uspostavljen 1993. godine kada su se objedinile tri pravno, organizacijski i funkcionalno različite ustanove: Opća bolnica na Firulama, nekadašnja vojna bolnica na Križinama i Splitske toplice.

Ravnatelj bolnice prof. prim. dr. sc. Julije Meštrović podsjetio je da na ovim prostorima, na potezu od Trsta do Atene, Zagreba i Barija, nema veće ustanove ni poslodavca. U KBC-u Split zaposleno je 4100 djelatnika, od čega  je većina medicinsko osoblje. U 
iznimno zahtjevnim vremenima bolnica je uspjela funkcionirati i ponuditi svim pacijentima potrebnu skrb, kako u respiratornom centru, na intenzivnom  liječenju, tako i u svim drugim klinikama.

– KBC Split strateški je važan zbog položaja, ali i zato što se ovdje rađa najviše djece u Hrvatskoj. Služimo populaciji od oko 20 posto građana RH. U pandemiji smo  sjajno funkcionirali, premještali i vraćali odjele, uspostavili tim za COVID i samo mogu zahvaliti kolegama i sestrama što su radili nesebično, otvoreno, lojalno svojoj ustanovi i građanima. Uspjeli smo sačuvati sustav u izazovnim i teškim vremenima – rekao je ravnatelj Julije Meštrović.

U razdoblju od 2018. godine do danas, među ostalim, rekonstruirane su klinika za onkologiju i radioterapiju, u dnevne bolnice 
uloženo je 70,5 milijuna kuna, obnovljena je dentalna medicina,  kompleks na Firulama energetski je obnovljen, uveden je bolnički 
informatički sustav.

Gradi se OHBP

Ove godine, istaknuo je Meštrović, nakon transplantacije rožnice i matičnih stanica, očekuje se i transplantacija bubrega.

U tijeku je gradnja Objedinjenog hitnog bolničkog prijema i Regionalnog transfuzijskog centra.

- Imamo isplanirane projekte za narednih 10 godina, a najvažniji je centar za akutnu medicinu gdje će se liječiti svi životno ugroženi pacijenti. Za ambulantno liječenje trebat će nam nova zgrada poliklinike i garaža jer promet ne možemo do kraja urediti bez toga. Epohalni projekt je Istraživački  medicinski centar u suradnji s Medicinskim fakultetom i Sveučilištem. Prišli smo i izradi  urbanističkog plana uređenja Firula da vidimo što sve možemo raditi sljedećih 50 godina. Ako radimo ovako srčano i profesionalno, mi moramo uspjeti - zaključio je Meštrović.

Župan Boban poručio je da će splitski KBC, kao i do sada, imati materijalnu i svu ostalu potporu Županije.

– Uspjesi koji su pred njima, u građevinskom smislu, u uređajima i svemu onome što je potrebno za napredovanje neupitni su zbog agilnosti ravnatelja Meštrovića. KBC svi moramo  shvatiti kao svoj. I županija, Grad Split, ali i svih 55 jedinica lokalne samouprave u našoj županiji, bez obzira na to što nismo osnivači i nemamo vlasničkih udjela. To je naš KBC i tamo se liječe naši pacijenti. Zato moramo biti svi zajedno kako bi to veliko sunce dobrote što jače sjalo, dosjalo do Zagreba za neke nove, buduće projekte – izjavio je župan Boban.

U ime Ministarstva zdravstva i ministra Vilija Beroša prisutnima se obratila ministrova izaslanica Vera Katalinić-Janković.