Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
Srednja škola

Upisi za tehničare za razvoj videoigara od rujna i u Novskoj

1/3
Foto: Večernji list
U Gradu Novska očekuju navalu na upisima, baš kao lani u Sisku, te najavljuju da će svakome upisanom učeniku koji dolazi izvan Novske osigurati i smještaj

Nakon što je lani prva generacija upisana u sisačkoj Tehničkoj školi, Ministarstvo obrazovanja dalo je dopusnicu da se smjer „Tehničar za razvoj videoigara“ od jeseni može upisivati i u Srednjoj školi Novska, gdje već djeluje prvi Poduzetnički inkubator za razvoj videoigara u Hrvatskoj.

Gotov idejni arhitektonski projekt budućeg kampusa gaming industrije u Novskoj Kampus će imati fakultet, studentski i učenički dom te jedinu arenu za eSport u nas

U Gradu Novska očekuju navalu na upisima, baš kao lani u Sisku, te najavljuju da će svakome upisanom učeniku koji dolazi izvan Novske osigurati i smještaj.

- Nakon Siska ćemo, kao druga škola u Hrvatskoj, upisivati ovaj četverogodišnji smjer. Naglasak novog programa je stavljen na strukovni dio, više od 50 posto nastavnog sadržaja su stručni predmeti što je važno kako bi učenici nakon škole stekli potrebne vještine za tržište rada, ako se ne odluče za daljnje obrazovanje. Imat će najmoderniju potrebnu opremu u školovanju, a znanja koja steknu moći će primijeniti kasnije i u informatici, arhitektonskim i grafičkim studijima, filmskoj industriji... – najavila je ravnateljica Srednje škole Novska Nikolina Fijačko-Filipović.

Kurikulum za ovo zanimanje napravili su, u sklopu svog projekta Poduzetničkog inkubatora PISMO, djelatnici i suradnici Razvojne agencije SIMORA.

- Očekujemo veliki interes, pogotovo što će biti riješen i smještaj, što je bila prepreka Sisku koji nema učenički dom. Lani je u prvom satu prijava bilo 204 prijave za ovaj smjer u Tehničkoj školi Sisak, a bilo bi i sigurno više da je bilo smještaja – rekao je ravnatelj SIMORE Mario Čelan dodavši da će učenicima u Novskoj biti na raspolaganju oprema vrijedna milijun eura kojom je opremljen Poduzetnički inkubator. 

Među tom opremom su i razni simulatori, stop motion studio, a učenici će se moći spojiti i s nekom od 33 tvrtke koje djeluju u inkubatoru i razvijaju svoje gaming projekte. 

Inicijativa Grada Drvoprerađivačima se nudi jedinstveni obrazovni model

- Ponosni smo što smo dobili trenutačno najtraženije srednjoškolsko zanimanje u Hrvatskoj, no projekt Novske i Sisačko-moslavačke županije kao regionalnog središta za razvoj videoigara u Novskoj ide dalje. Očekujemo otvaranje druge zgrade Poduzetničkog inkubatora PISMO ovdje kao i  četvrtu generaciju prekvalifikacija za ovo zanimanje u suradnji sa Zavodom za zapošljavanje – rekao je gradonačelnik Novske Marin Piletić dodavši da će ove godine osigurati smještaj svim upisanim srednjoškolcima izvan Novske, a da se nadaju za nekoliko godina otvoriti i Učenički dom u ovome gradu.

On bi se trebao nalaziti u sklopu planiranog kampusa koji bi uključivao i fakultet vezan uz razvoj videoigara, studentski dom te arenu za e-sport s oko 4000 mjesta i svom potrebnom infrastrukturom.