Izbornik
Naslovnica Županije Krapinsko-zagorska 3950 pregleda
Raskorak između potrebe i programa odgoja

Upišite strukovne škole, nedostaje radne snage, a plaće se penju i do 5000 kuna!

Zavarivanje
Foto: Anto Magzan/PIXSELL
Krapinsko-zagorska, Međimurska i Varaždinska županija traže rješenje kako djecu motivirati da se uspisuju u strukovne škole

U građevinskoj branši u Krapinsko-zagorskoj županiji može se pronaći posao u 343 obrta i 260 tvrtki, a prosječna plaća kreće se od 3100 kuna na više. U metaloprerađivačkoj je znatno veća, od 4900 kuna na više, a u tom se sektoru radna mjesta mogu pronaći u 131 obrtu i 88 tvrtki.

Naglasci su to iz petominutnih promovitnih filmova namijenjenih učenicima osnovnih škola koje se nastoji potaknuti na upis za neka deficitarna zanimanja, te njihovim roditeljima. Naručitelj i financijer filmova je Županija, a izrađeni su u produkciji Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok. Snimili su ih sami učenici i nastavnici. Zbog toga što se, kako je rekao župan Željko Kolar, učenici školuju za burzu, a ne za posao, odlučeno je da se agresivnijim pristupom potiče upis za stolare, tesare, montere suhe gradnje, zidare, CNC operatere, tokare i bavare. U filmovima se opisuju ta zanimanja, u snimanju su sudjelovali i poduzetnici, a partneri su HZZ, HGK i Obrtnička komora.

Preferira se upis u četverogodišnje škole

- Nedostatak kvalificirane radne snage uzrokovan je raskorakom između potreba gospodarstva i programa odgoja i obrazovanja, a interes roditelja i učenika ne daje prednost obrtničkim zanimanjima. Preferira se upis u četverogodišnje programe - rekao je župan Kolar, koji upozorava da zvoni alarm i da treba hitno reagirati jer nedostaje radne snage.

Nabrojena strukovna zanimanja garantiraju brzo zapošljavanje. Prva prezentacija deficitarnih zanimanja za učenike osmih razreda održana je u OŠ August Cesarec u Krapini. I u Međimurskoj i Varaždinskoj županiji traže rješenja kako djecu motivirati da se upisuju u strukovne škole. Obrtnici i poduzetnici obilaze škole, održavaju predavanja i govore o tome da biti zidar prije 50 godina i danas, kad je tehnologija napredovala, nije isto.