Izbornik
Naslovnica Županije Koprivničko-križevačka
Pustinja u Podravini

Đurđevački peski postali Hrvatska sahara, a za film su 'odglumili' Alžir

Đurđevački peski
1/7
Foto: Damir Špehar/PIXSELL
U Javnoj ustanovi za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Koprivničko-križevačke županije kažu da su to zapravo ostaci 12 kilometara dugog pojasa Podravskih pijesaka

Zahvaljujući devama koje je naručio Grad Đurđevac, prošle godine pročulo se za "pustinju" u Podravini, koja se prostire na oko 20 hektara istočno od grada Đurđevaca. Đurđevački pijesci (peski) proglašeni su 1963. godine posebnim geografsko-botaničkim rezervatom kao jedinstveno stanište u Hrvatskoj.

U Javnoj ustanovi za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Koprivničko-križevačke županije kažu da su to zapravo ostaci 12 kilometara dugog pojasa Podravskih pijesaka. Vjetar je raznosio sivo-žućkasti pijesak nastao mrvljenjem stijena na Alpama koje je voda donijela do Podravine, i stvorio neobične pješčane humke i udubljenja u obliku dina.

Neki to područje nazivaju čak i "Hrvatskom Saharom". Posjetitelje privlači i osebujna vegetacija. Zanimljivo je da je na toj lokaciji u lipnju ove godine sniman i dio filma Antuna Vrdoljaka "General" o Anti Gotovini. Đurđevački pijeski "odglumili" su Alžir. Za snimanje su korištene i deve koje je nabavio Grad Đurđevac, koji je s partnerima prijavio i 17,3 milijuna kuna vrijedan projekt održivog upravljanja i povećanja atraktivnosti Đurđevačkih pijesaka na natječaj "Promicanje održivog razvoja prirode". Planira se uređenje Đurđevačkih pijesaka i opremanje Posjetiteljskog centra.