Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
Sjednica Županijske skupštine

Uređaj za magnetsku rezonanciju je nabavljen, a nakon uređenja prostora trebao bi biti pušten u rad iza 15. travnja

Foto: Sisačko-moslavačka županija
Nadamo se skorom natječaju za preostale radove na Strukovnoj školi u Sisku. Nažalost, stari izvođač je otišao u stečaj pa su radovi morali biti prekinuti. Vidjet ćemo hoćemo li ostatak radova provesti mi ili Ministarstvo, ali nadamo se da će škola biti ove godine gotova

– Nedavno smo potpisali dodatak ugovoru o Poduzetničkim kreditima. Na raspolaganju nam je fond od sto milijuna kuna. Lani je bilo tridesetak zahtjeva, odobreno je 13, iskorišteno je oko 12 milijuna kuna. Samo time omogućeno je otvaranje više od 25 novih radnih mjesta i tri su očuvana. Ova linija je vrlo kvalitetna za naše poduzetnike. Snižene su kamatne stope, tako da kamata može biti čak 0%. Velik je interes za ovu liniju – rekao je to sisačko-moslavački župan Ivo Žinić odgovarajući na pitanje vijećnika Josipa Takača na aktualnom satu prošlotjedne sjednice Županijske skupštine.

Studentske stipendije iznose 700 kn, a učeničke 500 kn mjesečno Ove godine 195 novih stipendija učenicima i studentima Žinić: Imamo jedan od najvećih fondova za stipendiranje u Republici Hrvatskoj

Stabilno poslovanje

Takača su zanimale i spoznaje župana o radu kutinske Petrokemije nakon provedene dokapitalizacije i promjene vlasničke strukture.

– Dugo smo strepili na koji će način biti razriješen problem Petrokemije. Smatram da je Vlada na čelu s premijerom Plenkovićem ovdje napravila izuzetan potez. Dokapitalizacija je napravljena u pravo vrijeme. Petrokemija, kao jedini proizvođač umjetnih gnojiva u ovoj regiji, vrlo je bitna za razvoj poljoprivrede. Uz sadašnje vodstvo poslovanje je stabilno i vjerujem da narednih desetak godina tamo nećemo imati problema – rekao je župan.

Tema pitanja HNS-ova vijećnika Ivana Nekvapila bila je primjena novog Zakona o stambenom zbrinjavanju u Sisačko-moslavačkoj županiji.

Ivan Celjak Od ukupnog broja zaposlenih žene čine 70 posto Celjak: U upravi Sisačko-moslavačke županije žena je osjetno više nego muškaraca

– Novi zakon je definirao kvalitetniju mogućnost stambenog zbrinjavanja i ubrzao postupak. Ta sporost ranijih postupaka pospješila je odlazak dijela stanovnika iz naše županije, pogotovo Hrvata iz Bosne i Hercegovine kojih se u našu županiju doselilo gotovo 30-ak tisuća. Oni su ovdje bili stambeno zbrinuti, međutim nikada nisu mogli to riješiti, bilo da su dobili kuće, materijal, i da konačno znaju da je to njihova imovina – rekao je Žinić koji smatra da će to sada biti drukčije. Jednom dijelu tih ljudi kuće će biti darovane, a drugi će svoje objekte moći otkupiti, dodao je.

SDP-ova vijećnica Karmela Gajdek podsjetila je na kašnjenje nabave uređaja za magnetsku rezonanciju u sisačkoj bolnici te pitala što se događa jer prema županovim izjavama uređaj je trebao stići početkom ove godine.

brza cesta Do 1. rujna Stiže master-plan prometnog razvoja županije

Velika rekonstrukcija

– Uređaj je nabavljen, novac je osiguran još prošle godine. U bolnici su trenutačno veliki radovi na rekonstrukciji prostora u kojem će uređaj biti smješten i u završnoj su fazi. Iz Švicarske dolazi Faradayev kavez, jedan od elemenata ovog uređaja koji će ovih dana biti montiran. Očekujem da bi se uređaj u funkciju mogao pustiti od 15. travnja – odgovorio je vijećnici Ivo Žinić.