Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
Od ukupnog broja zaposlenih žene čine 70 posto

Celjak: U upravi Sisačko-moslavačke županije žena je osjetno više nego muškaraca

Ivan Celjak
Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL
Na tribini je zaključeno da su žene sve ravnopravnije, ali još ima prostora za napredak

Iako su u ravnopravnosti spolova u Hrvatskoj učinjeni osjetni pomaci još je mnogo prostora za borbu do istinske ravnopravnosti, poruka je s tribine pod nazivom "Jesmo li uistinu ravnopravne", koju je u povodu Međunarodnog dana žena organizirala Sisačko-moslavačka županija.

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić kazala je kako 19 godina nakon usvajanja ustavnog načela o ravnopravnosti spolova i 10 godina nakon donošenja Zakona o ravnopravnosti spolova još postoji i prostora i mjesta za unapređivanje položaja žena u društvu.

Za žene BBŽ uspješno se provodi godinu dana Projekt 'Za žene Bjelovarsko-bilogorske županije' zaposlio 70 žena koje brinu o 350 korisnika

- Na svojoj funkciji svjedočim o još uvijek teškoj situaciji na tržištu rada za žene, pogotovo prilikom ostvarivanja majčinstva. Mnogo govorimo o demografskoj odnosno populacijskoj politici i o podizanju kvalitete života građana i građanki, međutim, svi zajedno ozbiljno moramo sankcionirati one koji na takav način destabiliziraju i provode diskriminaciju na tržištu rada - poručila je Ljubičić. 

Pitanje ravnopravnosti žena postavlja se već godinama, a odgovor se očekuje upravo od žena, koje to najbolje osjećaju, rekla je predsjednica Županijske skupštine Ivanka Roksandić.

- U 26 godina mog političkog rada mogla sam zapaziti da se polako pomičemo i da smo napredovali. Ipak, još nismo dostigli razinu koju bismo trebali - rekla je dodavši kako na izbornim listama, posebno na nižim razinama, još nemamo dovoljno žena. Izrazila je zadovoljstvo što je sve više mladih žena na odgovornim funkcijama, što predstavlja korak naprijed, iako još uvijek nedovoljan.

Pomoć starima i nemoćnima Žene angažirane kroz projekt "Zaposlena" počele s radom

Saborska zastupnica Željka Josić rekla je kako se svojevremeno zaposlila kao prva ginekologinja u sisačkoj Općoj bolnici, dok je danas zaposlen jednaki broj muških i ženskih ginekologa.

- Ipak, kada pogledamo sastav Hrvatskog sabora, onda ćemo zaključiti kako nismo ravnopravne, ali se te stvari polako mijenjaju. Žene postupno dobivaju sve više medijskog prostora, sve više mogućnosti djelovanja u političkim strankama - kazala je Josić dodavši kako je pokazatelj da je pitanje ravnopravnosti aktualno i veliki odziv žena na današnju tribinu.

- Za razliku od mnogih drugih institucija, u upravi Sisačko-moslavačke županije žena je osjetno više nego muškaraca - rekao je dožupan Ivan Celjak. Od ukupnog broja zaposlenih žene čine 70 posto, a podjednak je broj žena i muškaraca među pročelnicima i rukovodećim mjestima.

- Kada sam počeo raditi u županijskoj upravi u službi za poslove skupštine i opće poslove, bio sam jedini muškarac među kolegicama - potvrdio je Celjak.

Čakovec Čakovec 303 balona za žene žrtve obiteljskog nasilja