Izbornik
Naslovnica Županije Bjelovarsko-bilogorska
uspješno se provodi godinu dana

Projekt 'Za žene Bjelovarsko-bilogorske županije' zaposlio 70 žena koje brinu o 350 korisnika

Za žene BBŽ
Foto: Bjelovarsko-bilogorska županija
Vrijednost projekta je dvostruka jer s jedne strane do radnog mjesta dolaze dugotrajno nezaposlene žene, a s druge strane jedna od najosjetljivijih skupina našeg društva, stari i nemoćni, dobiva prijeko potrebnu pomoć

Bjelovarsko-bilogorska županija nastavlja s uspješnim provođenjem europskih projekata vrijednih oko pola milijarde kuna, a jedan u nizu je i projekt 'Za žene Bjelovarsko-bilogorske županije', vrijedan 10,3 milijuna kuna.

Riječ je o projektu koji je započeo 1. lipnja 2018. godine, a putem njega do radnog mjesta na dvije godine došlo je 70 nezaposlenih žena koje brinu o 350 korisnika na području Bjelovarsko-bilogorske županije, mahom starih i nemoćnih osoba te osoba s invaliditetom.

Nova Glazbena škola u Bjelovaru Župan Bajs potpisao ugovor za izradu projektne dokumentacije Bjelovar dobiva novu zgradu glazbene škole, moderno zdanje na 2400 kvadrata

Sustavna je to briga Bjelovarsko-bilogorske županije o starim i nemoćnim osoba na području županije već dugi niz godina, jer svojevremeno je Županija sama financirala projekt 'Pomoć u kući starim i nemoćnim', a otvaranjem mogućnosti korištenja europskih sredstava provodio se i projekt 'Pletenica života'. Danas je aktualan projekt 'Za žene Bjelovarsko-bilogorske županije'.

Dvostruka je vrijednost tih projekata, jer s jedne strane do radnog mjesta dolaze dugotrajno nezaposlene žene, a s druge strane jedna od najosjetljivijih skupina našeg društva, stari i nemoćni, dobiva prijeko potrebnu pomoć.

Jedna od njih je i sedamdesetosmogodišnja Ana Mlinar iz Stare Rače o kojoj brine zaposlenica na projektu Mira Pavlović. Gospođa Pavlović, kao i ostale zaposlene žene, brine o pet korisnika koje obilaze redovno i pružaju im svu potrebnu pomoć bilo da se radi o obavljanju kućanskih poslova, nabavci lijekova, pomoć pri obavljanju osobne higijene ili pak održavanju domaćinstva i kuhanju obroka. Ne treba zanemariti ni socijalni kontakt i razgovor koji je svima potreban.

Također, projekt nudi i mogućnost stručnog usavršavanja za njegovatelje, pomoćne kuhare, pomoćne konobare i edukacije za samostalnog knjigovođu, a predviđeno je da te edukacije dvije trećine zaposlenih žena na projektu i prođe.

Za projekt 'Za žene Bjelovarsko-bilogorske županije' odobren je maksimalni iznos sredstava od 10 milijuna kuna, a sama županija podupire ga s 300.000 kuna.

bebe Već 11 godina Županija izdvaja novac za novorođenu djecu Lani je 500.000 kn bilo premalo, rodilo se više beba pa je budžet povećan

Programom je predviđena i nabava niza tehničke opreme kao i sredstava za rad, a sukladno s tim bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs tijekom posjeta općini Nova Rača potpisao je ugovor o nabavci sredstava za čišćenje i higijenskih potrepština vrijedan gotovo 700.000 kuna.

Ovaj program financijski nije ni izdaleka najvrjedniji europski projekt Bjelovarsko-bilogorske županije, ali zapošljava dugotrajno nezaposlene žene, ima najviše korisnika, traje dvije godine i u konačnici na njega se veže 12 partnera.

- Jedno od obilježja naše županije je da imamo veliki broj osoba iznad 65 godina. Stanovništvo je to koje živi u urbanom i ruralnom dijelu. Moram reći da je naša Županija među prvima dobila ovaj projekt. Ono što smo htjeli je jednostavno, da s jedne strane pomognemo ženama da se zaposle, da se mogu stručno usavršavati za niz zvanja i zanimanja, ali i ono što je najvažnije, da na taj način pružaju pomoć i skrb našoj populaciji starije dobi. Mislim da je ovo najbolji način. Naime, kada govorimo o tome na koji način pomoći našim sugrađanima, sigurno je bolje da žive tamo gdje su živjeli cijeli život. Da u trenutku kada ostanu sami, a nažalost to je sve češće, dobiju potporu na način da se jednom ili dvaput tjedno dođe k njima i da im se pomogne oko najvažnijih stvari. Ali, ono što je možda i najvažnije je da osjete socijalnu povezanost s društvom - istaknuo je župan Damir Bajs.

Jedna od onih kojima je pomoć potrebna je Ana Mlinar iz Stare Rače koju je posjetio župan Bajs sa suradnicima.

- Stara sam, bolesna sam i ova pomoć mi dobro dođe. Ja gospođi Miri uvijek pripremim čiste krpe, kažem što sve treba očistiti, ali pomogne mi i sve ostalo što ja ne mogu i ja sam potpuno zadovoljna. Osim toga, mi puno i razgovaramo i to mi puno znači - kazala je gospođa Ana.

- Bila sam nezaposlena osam godina. Zadovoljna sam, ovo mi puno znači jer ipak sam zaposlena dvije godine što mi daje sigurnost - dodala je zaposlenica Mira Pavlović.

Bajs Vlada BBŽ svrstala u istočnu regiju iako je županijska vlast izabrala sjever ili zapad Gravitiramo Zagrebu, ne Osijeku; kamo ćemo se od 2023. ići liječiti?