Izbornik
Naslovnica Županije Bjelovarsko-bilogorska
Već 11 godina Županija izdvaja novac za novorođenu djecu

Lani je 500.000 kn bilo premalo, rodilo se više beba pa je budžet povećan

bebe
Foto: Bjelovarsko-bilogorska županija
Mala Eva je beba “palčić”, rodila se u 31. tjednu, a mama Matea kaže da joj pomoć Županije dobro dođe

Bjelovarsko-bilogorska županija od 2008. kao dio populacijske politike provodi mjeru naknada za svako novorođeno dijete u obitelji na području županije. Prošle godine Županija je zaprimila 1082 zahtjeva, za što je iz županijskog proračuna izdvojena 541.000 kuna. Najviše zahtjeva prošle godine zaprimljeno je s područja grada Bjelovara, njih 313, dok je najmanje zahtjeva za naknadu s područja općine Severin – četiri. U Zrinskom Topolovcu tijekom 2018. rođeno je devet beba, među kojima i malena Eva Ban.

Osnovni cilj tvrtke u županijskom vlasništvu nije profit, već želja da se nastavi tradicija dulja od 40 godina U županijskoj tvrtki Suvenir Arbor završeni pogoni i dogovorena nova ulaganja Dugovali više od 2,6 milijuna, izašli iz predstečajne nagodbe, sad ulažu milijune u opremu i strojeve

– Eva je bila “palčić”, rođena je u 31. tjednu. Porod je dobro prošao, nije bilo teško. Bila je u inkubatoru 10 dana. Ova potpora Županije puno nam znači, djetetu uvijek nešto treba tako da nam ovo dobro dođe – rekla je Evina majka Matea Kozina.

BBŽ izdvaja prosječno oko pola milijuna kuna godišnje za program koji traje već 11 godina. Za tu je namjenu tijekom godina iz županijskog proračuna izdvojeno više od 5,5 milijuna kuna.

– Županija već 11 godina ima ovaj program. Lani je predviđeno 500.000 kuna, ali meni je drago da je taj iznos nadmašen. Potpore koje idu prema obiteljima su ključne i moramo nastaviti s time. Ove godine, kao i do sada, očekujemo da taj broj zahtjeva bude jednak ili, nadamo se, i veći, i zato Županija razmišlja da te iznose poveća, posebice možda za obitelji koje imaju troje djece ili više, jer su i njihovi troškovi puno veći – istaknuo je župan Damir Bajs. 

Bajs Vlada BBŽ svrstala u istočnu regiju iako je županijska vlast izabrala sjever ili zapad Gravitiramo Zagrebu, ne Osijeku; kamo ćemo se od 2023. ići liječiti? Tijekom 15 godina provođenja mjera za poljoprivrednike odobren je 4681 kredit Županija dogovarala nove mjere za poljoprivrednike s pet banaka Bajs: Imamo najnižu kamatu na kredite za proljetnu sjetvu od 1,2%