Izbornik
Naslovnica Županije Bjelovarsko-bilogorska
Župan Bajs potpisao ugovor za izradu projektne dokumentacije

Bjelovar dobiva novu zgradu glazbene škole, moderno zdanje na 2400 kvadrata

Nova Glazbena škola u Bjelovaru
1/2
Foto: Bjelovarsko-bilogorska županija
Bit će to škola gotovo nulte potrošnje energije, moderna zgrada bit će prilagođena svim zahtjevima koji su stavljeni pred nju

Za čak 400 učenika koji godišnje prođu kroz Glazbenu školu Vatroslava Lisinskog u Bjelovaru, stigle su dobre vijesti nakon što je ravnateljica Sonja Štefanac u prisustvu župana Damira Bajsa potpisala ugovor s tvrtkom MPLAN vezan uz izradu projektne dokumentacije za gradnju nove zgrade Glazbene škole u Bjelovaru.

Osnovni cilj tvrtke u županijskom vlasništvu nije profit, već želja da se nastavi tradicija dulja od 40 godina U županijskoj tvrtki Suvenir Arbor završeni pogoni i dogovorena nova ulaganja Dugovali više od 2,6 milijuna, izašli iz predstečajne nagodbe, sad ulažu milijune u opremu i strojeve

Potpisom ugovora za izradu projektne dokumentacije kreće se u posao, između ostalog, izrade glavnog projekta sve do građevinske dozvole, a vrijednost ishođenja spomenute dokumentacije je 250.000 kuna. U planu je gradnja zgrade bruto površine 2400 četvornih metara za potrebe četristotinjak učenika i više od 40 zaposlenika bjelovarske Glazbene škole Vatroslava Lisinskog, a nova adresa je Vlahe Paljetka 5. Sonja Štefanac, ravnateljica Glazbene škole kazala je kako joj se nakon 20 godina, koliko je na poziciji ravnateljice, konačno ostvarila želja.

Na visokim školama 13 đaka

– Glazbena škola je i osnovna i srednja, prošle smo godine obilježili 60 godina srednje glazbene škole, a znamo da glazba u našem gradu živi od davne 1762. Našu školu polazi oko 400 učenika svake godine, imamo 45 nastavnika i učitelja i 18 prostorija koje koristimo. Prijeko potreban nam je novi, adekvatniji prostor – napomenula je ravnateljica Štefanac.

Tijekom 15 godina provođenja mjera za poljoprivrednike odobren je 4681 kredit Županija dogovarala nove mjere za poljoprivrednike s pet banaka Bajs: Imamo najnižu kamatu na kredite za proljetnu sjetvu od 1,2%

Strpljivost se, kaže, nagrađuje novim prostorom što će poboljšati njihovu situaciju. Trenutačno čak 13 bivših učenika ove škole studira na visokim glazbenim školama te se, objašnjava ravnateljica, mogu nadati da će se jednog dana vratiti u školu, a ako ne, sigurno je da će širiti dobar glas koji je prati.

– Naime, ove godine će biti 20 godina otkako sam na mjestu ravnateljice, već sam se počela pitati je li to moguće, i evo ostvarilo se prije mog oslaska u mirovinu. U poplavi raznih informacija, ovakav jedan događaj mogao bi zasjeniti sve ono loše i ružno – istaknula je ravnateljica Sonja Štefanac.

med Održano deveto Županijsko ocjenjivanje meda Oko 380 bilogorskih pčelara proizvede 160 tona meda na godinu

Rad u jednoj smjeni

Ovoga trenutka profesori i učenici ne rade u odgovarajućim uvjetima, zaključio je župan Damir Bajs, i ono što je bilo ključno bilo je pitanje rješavanja nove Glazbene škole. Očekuje se da će 2021. godine škola biti spremna za useljenje te da će svi zaposlenici i učenici moći raditi u jednoj smjeni.

– Potpisom ovog ugovora utvrdit će se izvođač projekta, tako da će ishoditi građevinsku dozvolu, ja se nadam do kraja godine. Temeljem te građevinske dozvole bit će moguće raspisivanje javnog natječaja za gradnju škole, a sama Županija je u proračunu za 2019., 2020. i 2021. osigurala 20 milijuna kuna što bi trebalo biti dovoljno za završetak gradnje ovog objekta – kazao je župan Bajs.

Hrvoje Malčić, izvođač radova, kazao je kako mu je čast i zadovoljstvo raditi projekt za GŠ Bjelovar, jer kako napominje, ovo je objekt vrlo značajan za cijelu županiju i za grad. Bit će to škola gotovo nulte potrošnje energije s koncertnom dvoranom; moderna zgrada prilagođena svim zahtjevima koji su stavljeni pred takav objekt. 

Županija će osigurati i novi namještaj poput klupa, stolova, ormarića... Obilazak radova Uskoro novi izgled Područne škole u Severinu