Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
Ove godine 195 novih stipendija učenicima i studentima

Žinić: Imamo jedan od najvećih fondova za stipendiranje u Republici Hrvatskoj

Studentske stipendije iznose 700 kn, a učeničke 500 kn mjesečno
1/3
Foto: Sisačko-moslavačka županija
Ove je godine prvi put dodijeljeno i 100 stipendija za učenike deficitarnih zanimanja poput soboslikara, tokara, zidara, strojobravara...

– Osim za troškove karata za ZET i HŽ, planiram novac trošiti za literaturu za fakultet, možda neki izlet, muzej. Planiram biti profesor u srednjoj školi, najviše bih volio raditi u sisačkoj Gimnaziji. Tamo sam završio školu pa bih volio tamo i raditi – govori Lucijan Veseli iz Odre Sisačke, student 3. godine povijesti i filozofije na Hrvatskim studijima.

brza cesta Do 1. rujna Stiže master-plan prometnog razvoja županije

On je jedan od 50 studenata i studentica koji su ove godine dobili stipendije iz proračuna Sisačko-moslavačke županije. Njima su ugovori uručeni na svečanosti u Glazbenoj školi Sisak, a istovremeno je ugovore o stipendijama dobilo i 145 učenika srednjih škola s područja županije.

Prvi put za strukovne škole

Ugovore su im uručili župan Ivo Žinić i njegov zamjenik Roman Rosavec. Župan je istaknuo da ove godine imaju 195 novih stipendista. Učeničke stipendije iznose 500 kuna mjesečno, studentske su 700 kuna dok su prvi put dodijeljene i stipendije za deficitarna srednjoškolska zanimanja u iznosu od 400 kuna.

Foto: Sisačko-moslavačka županija

– Dodijeljeno je 45 stipendija za učenike srednjih škola, dok za deficitarna zanimanja ove godine prvi put dodjeljujemo stipendiju. Time se već u ovoj godini broj upisa za ta zanimanja povećao za 30%. Dakle, 100 stipendija dodjeljujemo za učenike strukovnih srednjih škola koji su upisali neko od deficitarnih zanimanja. Tu je i 25 redovnih studentskih stipendija i 25 stipendija za studente iz obitelji s troje i više djece, tzv. stipendija kroz mjere pronatalitetne politike u iznosu od 700 kuna – rekao je župan Žinić dodavši kako, uz ovih novih 195 stipendista, imaju još barem dvostruko više stipendija koje je Županija podijelila proteklih godina.

Stambeno zbrinjavanje na području županije Kosovski Hrvati u Dumačama uskoro će dobiti kuće u vlasništvo

– Različitim vrstama stipendija trenutačno stipendiramo 358 učenika i studenata što čini jedan od najvećih fondova za stipendiranje u Republici Hrvatskoj. Vjerujem da tako pripomažemo i njihovim roditeljima da mogu lakše školovati svoju djecu. Nisu to tako veliki iznosi, ali vjerujemo kako su dovoljni za pokrivanje nekih osnovnih, materijalnih troškova i da su svakako dobrodošla pomoć u školovanju – dodao je župan.

Motivacija za daljnji rad

S njim se slaže i Lea Rodić iz Siska, studentica 4. godine Ekonomskog fakulteta u Zagrebu.

– U svakom slučaju to mi je dodatna motivacija za daljnji rad i napredak. Namjeravam stipendiju potrošiti na putovanje i učenje stranih jezika. Nadam se da ću, nakon što završim školovanje, pronaći dobro radno mjesto i dobar posao kakav zaslužuje mlada osoba koja je u svoje obrazovanje uložila puno rada i truda – ustvrdila je Rodić.

Foto: Sisačko-moslavačka županija

Župan Ivo Žinić istaknuo je kako se razmišlja i o gradnji novih biciklističkih staza Novi projekti Turističke uniforme i oznake "Bike & Bed" za dodatnu promidžbu turizma u županiji Radovi na cestovnoj infrastrukturi u SMŽ-u U ožujku kreće obnova Galdovačkog mosta